Društvo

Poslanici sutra odlučuju o akcizama na gorivo

Poslanici sutra odlučuju o akcizama na gorivo
Poslanici sutra odlučuju o akcizama na gorivo

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi sutra odlučiti da li će produžiti rok za izjašnjavanje Komisje za budžet i finansije o setu zakona koji se odnose na povećanje akciza na naftu i gorivo.

Naime, parlamentarna Komisija za budžet i danas je od ovog doma zatražila da  se izjasni o tome hoće li  odluku o ovom setu zakona produžiti za 15 dana i sačekati  mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UOUIOBiH) ili će upotpunosti odbaciti ovaj set zakona.

Ova komisija je već jednom zatražila od Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH da odgodi za 30 dana izjašnjavanje o setu ovih zakona i sačeka mišljenje UO UIO BiH. Međutim, do danas to mišljenje nije pristiglo.

Komisija je već jednom odgodila za mjesec dana izjašnjavanje o predloženom setu zakona tražeći mišljenje UO UIO.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Vijeć ministara BiH prvobitno je za ovaj set zakona tražio hitnu proceduru, što je Predstavnički dom odbacio i uputio ih u razmatranje po skraćenom postupku.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija finansija i terzora BiH i predsjednik UO UIO BiH kazao je danas da bi UO UIO trebao održati sjednicu 2. septembra, te da ne vjeruje kako će se bilo šta promijeniti nakon toga.

Podsjetimo, procedura je već povrijeđena, jer je UO UIO BiH već ranije predložio  akcize i  na alkohol, bezalkoholna pića i duhan. Međutim, Vijeće ministara BiH je promijenilo ovu odluku i u parlamentarnu proceduru  uputilo izmijenjenu odluku iz koje su od akciza izuzeti duhan, alkohol i bezalkoholna pića, a predložene akcize samo na  naftu i naftne derivate.

Bevanda je  rekao da  mu se čini da se ponovo ulazi u krug koji će omogućiti odgađane donošenja ovih zakona.

Tvrdi da su procedure ispoštovane i od strane UO UIO BiH i od Vijeća ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije