Društvo

Prekoračen budžet Tuzlanskog kantona: Povećali plate, završili u deficitu

Prekoračen budžet Tuzlanskog kantona: Povećali plate, završili u deficitu
Prekoračen budžet Tuzlanskog kantona: Povećali plate, završili u deficitu

SARAJEVO - Za više od 650.000 KM prekoračen je budžet Tuzlanskog kantona, te je prošla godina završena sa deficitom, ali su zato od oktobra plate članova izvršne i zakonodavne vlasti povećane.

Uz ovo, Ured za reviziju institucija u FBiH je u izvještaju o budžetu TK za prošlu godinu istakao da su u budžetu planirana sredstva koja nisu bila raspoloživa, a ni prihodi od indirektnih poreza nisu bili realno planirani, zbog čega je ostvaren deficit od oko 937.600 KM.

"Ukupni prihodi u odnosu na planirane manje su ostvareni za oko 39,6 miliona KM", stoji u izvještaju u kojem je za raspolaganje javnim novcem u prošloj godini TK dobio mišljenje s rezervom.

Revizori napominju da je uzeto kreditno zaduženje od 20 miliona za pokriće dijela akumuliranog deficita. Tako je akumulirani deficit na kraju prošle godine  iskazan u iznosu od oko 60 miliona KM i smanjen je u odnosu na godinu prije, ali revizori naglašavaju da je ostvareni deficit zapravo veći za blizu 940.000 KM zbog prekoračenja budžeta za prošlu i ranije godine.

"Nisu prezentirani podaci o pravomoćnim presudama i izvršnim sudskim rješenjima s obzirom na to da nije utvrđeno njihovo stvarno stanje. To je moglo imati značajnog uticaja i na finansijski rezultat", kažu revizori.

Istovremeno, Zakonom o platama donesenim u oktobru plata predsjedavajućeg Skupštine TK povećana je za 393 KM i to na iznos od 3.232 KM, premijera za 141 KM pa je njegova plata bila 3.118 KM, ministara za 122 KM (2.567 KM). Profesionalnim zastupnicima je plata povećana na 1.293 KM. Uz to, od novembra paušali za sve dužnosnike koji imaju profesionalni status iznose 1.141 KM, a za izabrane dužnosnike koji nemaju profesionalni status 1.521 KM. Imaju i naknade za Kolegij Skupštine od 380 KM, a za radna tijela 266 KM.

Pri tome su četiri člana Vlade TK kao članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća imali po 250 KM naknade čija isplata nije uslovljena prisustvom na sjednicama. Ovu naknadu imali su svi članovi ESV-a, u koji ulaze i predstavnici sindikata i poslodavaca.

S druge strane, revizori su zamjerili zbog nenaplaćivanja koncesija, ali i nezaključivanja koncesionih ugovora za eksploataciju uglja sa rudnicima Kreka i Đurđevik u prošloj godini.

Kada je riječ o izdacima Univerziteta u Tuzli, utvrdili su nepravilnosti kod isplate tri miliona KM za angažovanje saradnika za održavanje nastave i oko 825.600 KM za rad u komisijama jer su, između ostalog, ugovori sklapani retroaktivno.

Komentar ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića nismo uspjeli dobiti jer je bio na sastancima.

Tabela:

-9.680 zaposlenih, najviše u obrazovnim institucijama

-4,5 miliona KM ugovori o djelu, privremenim i povremenim poslovima, honorari

-1,4 miliona KM naknade za rad u komisijama

-207,4 miliona KM plate, nakande i doprinosi

-388.000  KM naknade skupštinskim zastupnicima

-135.000 KM reprezentacija

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije