Društvo

Priznanje za učenika: Jedini skočio u vodu za vršnjakom, ostali gledali

Priznanje za učenika: Jedini skočio u vodu za vršnjakom, ostali gledali
Foto: Ustupljena fotografija | Priznanje za učenika koji je spasio vršnjaka od utapanja: Jedini priskočio u pomoć

BIHAĆ - Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić primio je danas u svome kabinetu Albina Mujagića, učenika prvog razreda Tehničke srednje škole, koji je nedavno od utapanja spasio svoga vršnjaka Belmina Selimovića, koji je upao u duboki kanal koji se ulijeva u rijeku Unu.

"Prijem nije samo kako bi se ovakva hrabra reakcija mladića istaknula i pohvalila, nego i kako bi se naglasila važnost i spremnost ljudi da priteknu u pomoć jedni drugima. Smatram da su to vrijednosti i principi za koje se kao društvo moramo zalagati i zato ih i na ovaj način moramo isticati kao pozitivne primjere", istakao je Sedić.

Inače, 15-godišnji Albin postao je junak kada je 19. aprila ove godine, rizikujući da i sam upadne u nabujali kanal, priskočio u pomoć nesretnom drugaru.

Selimović je nepažnjom upao u vodu, borio se sa stihijom i već je bio na rubu snage, dok je na sebi imao debelu bundu koja se nakvasila vodom i vukla ga na dno. Zanimljivo je kako je veliki broj okupljenih građana posmatrao cijeli prizor, a da niko od njih nije priskočio u pomoć.

Mujagić kaže kako se nije ni trenutka dvoumio, skinuo je sa sebe suvišnu odjeću, preskočio ogradu obližnjeg dvorišta, te zagazio u hladni kanal kako bi izvukao davljenika.

"Primjetio sam da mu se ruka počela grčiti, pa sam ga savjetovao da što brže radi nogama kako bi ga prošao grč, što je on i učinio. Jednom rukom sam se čvrsto prihvatio za drvo uz obalu, a drugu sam dodao Belminu i naposlijetku ga uspio izvući", kaže Mujagić, dodajući kako su mu u tom trenutku pomogla još dvojica drugara.

Zbog ovoga humanog čina Mujagić je zaradio brojne pohvale od drugih učenika, svojih nastavnika, te drugih građana Bihaća.

"Kada ovakav čin napravi praktično dijete koje je tek izašlo iz osnovne škole, onda je to zaista podvig za svaki respekt. Albin je zaista naš junak, a inače je dobro i povučeno dijete, te učenik za primjer", kaže Akib Mujagić, razrednik odjeljenja kojeg pohađa Mujagić.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije