Društvo

Proslavili 70. rođendan uz tortu na Plješevici (FOTO)

Proslavili 70. rođendan uz tortu na Plješevici (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Proslavili 70. rođendan uz tortu na Plješevici (FOTO)

BIHAĆ - Pohod na Plješevicu, planinu koja se nalazi u blizini Bihaća, održan je u proteklu subotu, a u okviru ovoga događaja sudjelovalo je oko 300 planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Istovremeno, ovim tradicionalnim događajem ove godine je obilježeno 70 godina postojanja i uspješnog rada Planinarskog društva "Plješevica", najdugovječnijeg takvog društva na području Unsko-sanskog kantona.

Organizatori su se potrudili da na dostojan način dočekaju sve goste i organizuju im prijatan boravak, a odlučili su se za stazu dugu osam kilometara, koja kreće od sela Zavalje i potom preko Vrijesa i Pršinih uvala završava kod planinarskog doma koji pripada pomenutom društvu.

Inače, staza vijuga kroz guste plješevičke šume, dugačka je oko osam kilometara, te prilagođena kretanju slabijih planinara, pa čak i osobama sa nešto lošijom fizičkom spremom. Učesnicima pohoda je trebalo oko tri sata da pređu cjelokupni put, a za sve njih organizatori su potom priredili ručak, da bi događaj bio okončan podjelom zahvalnica i rezanjem velike rođendanske torte.

Planinarsko društvo "Plješevica" osnovano je 23. aprila 1954. godine, a članovi ovoga društva su u proteklim decenijama sudjelovali u brojnim planinarskim pohodima širom svijeta.

Planina Plješevica predstavlja prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s tim da se veći dio plješevičkog masiva nalazi u susjednoj državi. Sama planina obiluje brojnim ljepotama, te je premrežena brojnim planinarskim stazama, manje ili više zahtjevnim, i spada u omiljene destinacije koje posjećuju planinari i zaljubljenici u prirodu. Pripada dinarskom planinskom sistemu, a u njenom  podnožju nalazi se aerodrom Željava, nekada vojni aerodrom JNA, danas napušten i van upotrebe. Na jednom od planinskih vrhova nalazi se telekomunikacijski predajnik i televizijski odašiljač koji koristi Hrvatska, te radar koji je bio u sklopu vojnog kompleksa aerodroma Željava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije