Društvo

Roditeljska kuća umjesto bolnice

Roditeljska kuća umjesto bolnice
Roditeljska kuća umjesto bolnice

BANJALUKA - Prilikom liječenja mog djeteta od leukemije i boravka u Beogradu proveli smo duži period u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Zvončica" koje funkcioniše pri Institutu za majku i dijete i tih dana smo shvatili koliko nam je njihova pomoć značila i čvrsto smo odlučili da i mi osnujemo nešto slično u RS.

Ispričala je ovo Dijana Berić, majka djeteta oboljelog od leukemije, koja je jedan od inicijatora osnivanja udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti sa sjedištem u Banjaluci.

"Cilj nam je da stvorimo udruženje koje će svim roditeljima pomoći u tim teškim trenucima. Početak poslije postavljanja dijagnoze nosi neizvjesnost, roditelji ne znaju kome da se obrate, gdje da vode svoju djecu, a sve te informacije mogu dobiti od roditelja koji su sve to već prošli", rekla je Berićeva.

Ona ističe da bi im za kvalitetan rad bila potrebna roditeljska kuća, kojom bi mališani zamijenili sumorne bolnice, te psiholog koji bi pomagao kako roditeljima, tako i djeci.

"Moje dijete se poslije dolaska u roditeljsku kuću preporodilo. Tamo smo imali sve - od psihološke pomoći i zdravstvene njege, do korisnih savjeta roditelja druge djece. Takođe i taj osjećaj da nisi sam u takvoj situaciji puno znači, tako da nam je po osnivanju ovog udruženja to prvo u planu", kaže Berićeva.

Osnivačku sjednicu Skupštine roditelji planiraju za 15. februara 2015. godine, na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, te apeluju na nadležne da im izađu u susret i pomognu u ostvarivanju cilja.

"Stvarno bi nam značila pomoć nadležnih u smislu obezbjeđivanja prostora, kao i finansijskih sredstava za nesmetan rad", rekla je Berićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije