Društvo

Nermin Šehić, rudar koji je ostao zatrpan u jami Omazići nije preživio

Nermin Šehić, rudar koji je ostao zatrpan u jami Omazići nije preživio
Nermin Šehić, rudar koji je ostao zatrpan u jami Omazići nije preživio

BANOVIĆI - Rudar Nermin Šehić koji je ostao zatrpan nakon današnje nesreće u jednoj od jama rudnika mrkog uglja Banovići, nažalost, nije preživio.

Potvrdio je to za Oslobođenje Mirsad Kukić iz RMU Banovići.

Naime, na desetoricu rudara obrušila se danas zemlja na čelu jame Stari rad Omazići, Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, nakon čega su se uspjeli izvući svi, izuzev Nermina Šehića (42), za kojim je pokrenuta potraga.

Šehić, koji je rođen u mjestu Grivići, pokraj Banovića, ovu nesreću nije preživio, a njegove kolege su ostale nepovrijeđene, ali su u stanju šoka i nisu mogli davati izjave.

Ranije se prisutnima se obratio Ibrahim Lapandić, tehnički direktor RMU Banovići, koji je rekao kako se ne zna da li je zatrpani rudar još živ.

Lapandić je naglasio da pokušavaju da se probiju kroz nasip širok 10 metara da bi došli do njega.

On je još rekao da su, kada su primijetili da strop popušta, devetorica rudara počeli da bježe, a Šehić, koji je radio na jednoj od mašina, pokušao je i nju da izvuče, i tako je ostao zarobljen.

"Ekipe rade na raščišćavanju i pokušavaju što prije doći do rudara koji je ostao odsječen. Teško taj proces ide, ali više informacija ćemo znati kada rudarski inspektor izađe iz jame", kazao je Lapandić.

Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, kazao je da je oko 11.30 došlo do urušavanja stropa u RMU Banovići.

Šarić je naveo da još nije poznato da li je rudar zatrpan ili je uspio otići do drugog izlaza u prostoriji.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" sudbina rudara za kojim je tragano nije bila poznata, ali smo saznali da je količina zemlje koja je obrušena u jamu vrlo velika, pa bi i potraga mogla da potraje.

Ferid Osmanović, glavni federalni rudarski inspektor, izjavio je da se nesreća dogodila na jednom od pripremnih gradilišta. On je dodao da je jedan od inspektora u jami i da već utvrđuje uzroke nesreće.

"Imam informaciju da je rudar rukovao mašinom s obzirom na to da je riječ o mehanizovanom radu i da je pokušao spasiti mašinu, međutim, nije uspio", rekao je Osmanović.

Sindikalac Nihad Huremović kazao je da je "ovo jedna od najsigurnijih jama u državi", te je dodao da su rudari koji su iz jame izašli dobro.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Banovići i zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika BiH, koji djeluje u FBiH, kazao je da je jedan rudar ostao zatrpan.

"Ne zna se njegova sudbina, još nemamo potpune informacije, jer su spasilačke čete i predstavnici rudnika na licu mjesta", naglasio je on.

Grupa rudara radila je, kako se saznaje, na prostoriji koja je bila u fazi izrade mehanizovanim putem. Strop prostorije je počeo da se obrušava. Inače, Rudnik mrkog uglja Banovići zapošljava više od 2.800 radnika.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije