Društvo

"Slike stradanja koleginica su mi pred očima svaki dan"

"Slike stradanja koleginica su mi pred očima svaki dan"
"Slike stradanja koleginica su mi pred očima svaki dan"

GRADIŠKA - Zajedno smo bili do posljednjeg momenta. Vatrena stihija nas je opkolila i imali smo samo jedan izbor, a to je skok sa drugog sprata zgrade u plamenu. Ja sam skočio, a one nisu smjele. Nakon što je požar ugašen pronađene su jedna pored druge, prisjeća se Živko Šukalo iz Gradiške.

On je preživio košmar koji se desio na dašnji dan 2005. godine, a od kojeg se nikad nije potpuno oporavio.

Tog 16. novembra požar je zahvatio zgradu Doma kulture "Veljko Čubrilović" u Gradišci, u kojem su stradale Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan-Šešum. Bile su radnice preduzeća "Simpo-SIK",  koje je u tom domu imalo prostorije.

Svoju kancelariju u domu imao je i Šukalo, koji kaže kako su ga upravo njih tri vikom i galamom upozorile da je došlo do požara.

"Nažalost, prekasno smo primijetili požar i bilo je kasno da dođemo do prostora za evakuaciju. Nas četvoro je ostalo izolovano, a svi putevi su bili presječeni. Plamen jedino nije bio kod mene na prozoru", priča Šukalo za "Nezavisne".

S prozora je dozivao pomoć, ali to nije dalo rezultate. Skočio je i pao na vatrogasno vozilo.

Polomio je obe noge i povrijedio kičmu, a oporavak još nije završen.

Sud mu je dodijelio odštetu od 15.000 maraka, ali je nikada, kaže, nije naplatio. Slike strave i užasa mu svakodnevno prolaze kroz glavu, kao i Dijana, Gordana i Biljana, čije roditelje poznaje i s kojima se druži.

Dragana Škrbić, sekretar današnjeg Kulturnog centra, kaže kako se košmara veoma dobro sjeća.

"Bilo je to oko 10.30. Slučajno sam izašla na hodnik i vidjela dim kako ide prema meni. Uspjela sam da zajedno s još sedam kolega izađem preko krova", kazala nam je ona.

Požar je bukvalno progutao zgradu Doma kulture i ostavio samo gole zidove. Iz pepela je na njegovom mjestu izgrađen i otvoren novi Kulturni centar. Stanovnici Gradiške na njega gledaju kao na simbol stradanja i ljudske greške, ali i novog rađanja.

Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra, tvrdi kako su iz svega  izvučene pouke za budućnost.

"Čitav sistem je doveden do školskog primjera. Pazimo na svaki opušak pa čak i na onaj koji se zapali na sceni tokom predstave, a za koji postoji poseban protokol. Radnici su obučeni za slučaj nesreće, a svake godine se polažu testovi", kazao je Blagojević.

Istraga je utvrdila kako je do požara došlo zbog neispravnih elektroinstalacija, a Zoran Lukić, tadašnji direktor doma, i Milovan Vukobrat, protivpožarni inspektor, osuđeni su na ukupno pet godina zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti.

Za danas u 12 časova ispred Kulturnog centra kod spomenika žrtvama planirano je okupljanje i pomen na ovaj tragični događaj, koji je zauvijek primijenio Gradišku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije