Društvo

Smrt četiri pacijenta pod lupom tužilaštva

Smrt četiri pacijenta pod lupom tužilaštva
Smrt četiri pacijenta pod lupom tužilaštva

FOJNICA - Zbog nesavjesnog liječenja najmanje šest pacijenata od kojih su četiri umrla podnesena je prijava protiv doktorice Nade Sušić-Sijerčić, aktuelne direktorice Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba «Bakovići» Fojnica.

Navode iz prijave koju je podnio Nikica Markija provjerava Tužilaštvo Srednjebosanskog kantona koje će, kako su rekli, otvoriti istragu ukoliko bude utvrđena osnova sumnje u nesavjesno liječenje.

Markija tvrdi da se prijava odnosi na nesavjesno liječenje tokom 2008. godine i ranije, mahom štićenika «Bakovića» koji je imao ugovor sa Domom zdravlja u Fojnici u kom je radila Sijerčićeva.

Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, nesavjesnog liječenja Ane Šušnjare koja je umrla od tumora na mozgu, Julije Jukić kojoj doktorica pola godine nije znala prepoznati upalu pluća i pukla joj je plućna maramica, te je dugo u bolnici liječena zbog zapuštenosti.

«Julija mi je rekla da joj je osoblje bolnice savjetovalo da tuži doktoricu, ali se ona boji da to uradi. Takođe, kumče mojih roditelja Slavicu Martinović poslala je u bolnicu tek nakon deset mjeseci konstantnog kašlja zbog tuberkuloze. U prijavi sam dostavio podatke iz dosjea o liječenju umrlih Brune Čuljka koji je imao tuberkulozu i Frane Sušca koji je imao problem sa jetrom i umro nakon moždanog udara. Dosjee sam dobio iz arhive 'Bakovića'. Svi osim Šušnjare i Jukićeve bili su štićenici zavoda», dodao je Markija.

Dragan Šušnjara, suprug pokojne Ane, rekao je da su on i njegov otac spremni uvijek svjedočiti protiv Sijerčićeve kako se nikome ne bi desilo ono što se desilo njemu, te da nije mogao podnijeti tužbu jer je sav novac potrošio na Anino liječenje u Hrvatskoj i na sahranu.

«Ana je imala glavobolje, nesvjestice, epileptične napade. Doktorica Nada je rekla da glumi i poslala ju je na psihijatriju gdje je tretirana steroidima. Drugi ljekar u domu zdravlja je posumnjao na tumor mozga i preporučio CT, ali je to doktorica Nada drsko odbila. Ana je zbog steroida dobila duplu kilažu i potpuno se izobličila. To je trajalo godinu. O svom trošku sam kod privatnika uradio CT i potvrđen je tumor. Ana je liječena u Splitu i Zagrebu gde su rekli da bi bukvalno pukla od steroida da nisam došao», ispričao je Šušnjara čije je supruga Ana umrla 2005. u 33. godini života.

«Da se tumor na vrijeme otkrio mogao je biti otklonjen», dodao je Šušnjara.

Istakao je da je Sijerčićeva i njegovoj kćerki mjesecima davala sirupe zbog upale grla, a zapravo je imala upalu pluća, te da je njegovom ocu rekla da je samo podbio noge kada je pao. Tvrdi da je, zbog iskustva sa ovom doktoricom, tražio pregled drugog ljekara koji je odmah utvrdio da je čovjek slomio kuk.

Nikica Markija kaže da da je tek sada dobio informacije i dokumentaciju koja, tvrdi, dokazuje neodgovoran i nestručan odnos prema pacijentima, zbog čega je tek podnio prijavu, te da nije tražio saglasnosti porodica preminulih prije nego što se obratio Tužilaštvu.

«U zavodu ima još osoba oboljelih o tuberkuloze što sam i naveo u prijavi i zato sam zatražio da vještak sudske medicine izvještači ispravnost liječenja svih», rekao je Markija. 

«Osveta zbog  imenovanja»

Direktorica Zavoda «Bakovići» Nada Sušić-Sijerčić tvrdi da je pozadina prijave protiv nje to što je ona, a ne brat Nikice Markije, imenovana za direktoricu ove ustanove.

«Bilo je krivičnih prijava zbog mog imenovanja i sudske presude su donesene u moju korist. Ovo je prvi put da je podnesena prijava zbog liječenja. Postoji dokumentacija, kartoni i sve je dostupno nadležnim organima. Nemam čega da se plašim. Liječnik sam 14 i po godina. Nikica Markija nema veze sa ovom ustanovom ni sa zdravstvom. Nema veze ni sa ljudima koje pominje u prijavi. Klevete i takve stvari ugrožavaju moj ugled», dodala je Sušić-Sijerčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije