Društvo

Srca na mjestu kad se porodica okupi za Uskrs

Srca na mjestu kad se porodica okupi za Uskrs
Srca na mjestu kad se porodica okupi za Uskrs

KOTOR VAROŠ - Za Uskrs je običaj da se čitava porodica okupi, zajedno se molimo Bogu i doručkujemo, a nakon toga idemo u crkvu, gdje se poslije molitve organizuje takmičenje u razbijanju jaja - pisanica.

Ovako Uskrs proslavlja porodica Marić iz sela Šibovi, kod Kotor Varoša, a i većina katoličkih porodica u ovom kraju.

Ilija Marić i njegova supruga Mara za Uskrs se spremaju danima unaprijed jer im za ovaj veliki praznik dolaze djeca i unučad, koji inače žive u inostranstvu, pa oni kao svaki baka i djed žele da ih dočekaju najbolje što mogu.

"Za uskršnji doručak spremam pogaču, koja se pravi od crnog brašna, sprema se slanina, suvo meso i šunka i naravno jaja. Pogača de dan prije Uskrsa nosi u crkvu da se blagoslovi", priča Mara.

Ilija dodaje da je običaj da se na dan Uskrsa ništa ne jede i ne pije prije nego što se okusi pogača, koja je blagoslovljena u crkvi.

Najmlađa unuka Mira posebno se raduje takmičenju u razbijanju jaja i kaže da se nada da će njeno jaje biti najjače.

Ilijina sestra Ivka Marić kaže da je uskršnji ručak mnogo bogatiji i obilniji nego doručak, a na stolu se nađu tradicionalna jela sa ovih prostora.

U kuću Mande Marić u posjetu stigli čak 23 unučadi, tri sina i četiri kćerke

"Bude tu sarme, sira, kajmaka, raznih vrsta kuvanog i pečenog mesa, salata, raznih priloga, sosova. Uglavnom se porudimo da trpeza bude što bogatija, jer ipak je to naš najveći vjerski praznik koji se slavi jednom godišnje", priča Ivka.

Njen suprug Petar kaže da se svi raduju Uskrsu jer je to prilika da se vide stari poznanici, prijatelji, rodbina,  da se okupe u rodnom kraju.

"Ipak se sadašnje slavlje ne može mjeriti sa slavljem koje je bilo ranije i prije rata i kada smo bili mlađi. Sjećam se da su jaja u velikim torbama nošena u crkvu i da je bilo pravo takmičenje u razbijanju jaja, ko razbije najviše, kući će odnijeti više jaja", prisjeća se Petar.

Posebno veselo je u kući Mande Marić, Ilijine rođake, kojoj su u posjetu stigli čak 23 unučadi, tri sina i četiri kćerke.

"Sad mi je srca na mjestu kad je kuća puna djece i kad smo svi zajedno", kaže Manda.

Ilija kaže da će danas u Vrbanjcima biti nastavljeno proslavljane Uskrsa, a očekuje se da će doći dva autobusa katolika iz raznih krajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije