Društvo

Stižu kanaderi iz Hrvatske

Stižu kanaderi iz Hrvatske
Stižu kanaderi iz Hrvatske

JABLANICA, SARAJEVO - U gašenje požara na Prenju, u opštini Jablanica, sutra bi trebalo da se uključe i dva kanadera iz Hrvatske, obezbijeđena putem međunarodne pomoći, najavio je danas Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.

Požar iznad Jablanice izbio je prije osam dana. U njegovo gašenje od subote je bio uključen helikopter Oružanih snaga BiH, što su u opštini Jablanica, koja je juče proglasila stanje elementarne nepogode, ocijenili nedovoljnim i zatražili pomoć helikoptera i kanadera, koje u regiji ima samo Hrvatska.

Vijeće ministara BiH je sinoć jednoglasno odlučilo da podrži zahtjev lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti te je zatražilo međunaordnu pomoć u gašenju vatrene stihije koja neposredno ugrožava četiri naselja.

 "BiH neće platiti upotrebu ovih kanadera, jer će to biti regulisano kroz finansijski sistem Evropske unije, jer je Hrvatska sada njena članica. Podsjećam da nam ni ranijih godina Hrvatska nije tražila da platimo kada su njeni kanaderi gasili vatru u Hercegovini", rekao je Agić napominjući da jednodnevna upotreba jednog kanadera sa svim troškovima košta oko 20.000 eura i da vjeruje da će požar u Jablanici za jedan dan moći biti ugašen.

Iako je međunarodna pomoć zatražena preksinoć, kanaderi juče nisu mogli biti na raspolaganju jer je bilo potrebno zadovoljiti i ispoštovati sve sigurnosne propise i procedure EU.

"Hrvatski avioni bi sutra trebali vodu zahvatati sa Jablaničkog jezera. Da bi to sve proteklo sigurno, moramo 'raščistiti' to područje, da nema čamaca i ljudi, moraju biti isključeni sa napajanja svi kablovi za prenos struje", istakao je Agić.

Kaže i da je odobreno korištenje još jednog helikoptera Oružanih snaga BiH koji je već juče popodne trebalo da pomogne u gašenju vatre.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu da će povećati kapacitet za pomoć stanovništvu sa sadašnja dva helikoptera koja su na raspolaganju.

Prema informacijama s terena, danas je, uz helikopter OS, vatru gasilo osam vatrogasaca i 127 građana Jablanice. U podnožju Prenja, na Draganjskoj planini, vatra prijeti naseljima Ravna, Dragan selo, Bijela i Tretišće.

"Najugroženiji su mještani Tretišća, kojem se vatra najviše približila. Jutros je požar bio izbio i u Donjoj Jablanici, tokom dana stavljen je pod kontrolu i, evo, opet je sada buknuo. Situacija još nije pod kontrolom, jer se vatra širi u dubinu Prenja, čega smo se i bojali", kazao nam je danas popodne Omer Nezirić, pomoćnik načelnika opštine Jablanica za civilnu zaštitu.

Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH i zapovjednik Štaba Federalne uprave civilne zaštite, rekao je da Vlada FBiH ima "više nego dovoljno novca za kupovinu kanadera", ali da je problem što nema saglasnosti da se na nivou BiH preuzme njihovo održavanje i upravljanje.

Ruski avion u Srbiji

BEOGRAD - BiH zasad nije zatražila pomoć od Srbije u gašenju požara, a ukoliko poziv bude upućen, biće razmotren u skladu sa potpisanim Sporazumom o saradnji u vanrednim situacijama, rekao je Đorđe Babić, zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je naveo da će ruski avion za gašenje požara, koji je juče sletio na niški aerodrom, biti stacioniran u Srbiji do kraja septembra, a biće u režimu stalnog dežurstva i pripravnosti za reagovanje, ne samo u Srbiji nego i u zemljama u regionu.

Izgorio vinograd

TREBINJE - U požaru u rejonu Gornje Lastve izgorio je vinograd, a vatra je bila zahvatila i borovu šumu.

Požar je bio zaprijetio i kućama, ali su ga vatrogasci uspjeli ugasiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije