Društvo

Studenti u BiH postali žrtve prevaranta: Kiriju platili, pa ostali bez stana

Studenti u BiH postali žrtve prevaranta: Kiriju platili, pa ostali bez stana
Studenti u BiH postali žrtve prevaranta: Kiriju platili, pa ostali bez stana

Mnogi podstanari u BiH odselili su se prije nego što su izmirili obaveze prema stanodavcu, ali se događaju i obrnuti slučajevi - da se stanu i vlasniku izgubi svaki trag prije nego što uspiju i da se usele, iako su kiriju unaprijed platili.

Sudeći prema onom što može da se pročita na pojedinim bh. portalima za oglašavanje, brojnim prevarantima, željnim brze zarade, "pridružio" se i lažni stanodavac, a do sada je ojadio više studenata, koji su odgovarajući stambeni prostor pronašli i na dobijeni tekući račun platili prvu (i posljednju) kiriju, ali u stanu nisu uspjeli da prespavaju nijednu noć.

Na ovu pojavu ukazala nam je čitateljka koja, kaže, još nije sigurna čak ni da li lakovjerne građane vara muškarac ili žena, ili pak više njih, ali je uvjerena da su studenti oštećeni za pozamašne novčane iznose.

I ona je, tvrdi, ostala "kraća" za svoj novac, a da nevolja bude veća, osobi kojoj je platila kiriju zna i ime i broj tekućeg računa u banci, te ju je prijavila policiji, ali ni to nije urodilo plodom.

"Jako je mala šteta, tako da bi se morala podizati privatna tužba, koja je tri puta skuplja nego što sam ja oštećena, pa mi se nije isplatilo", ispričala nam je djevojka iz okoline Banjaluke, koja je, dodaje, nakon što je prevarena, došla do šokantnih saznanja.

Kada je ostala bez svog novca, počela da na internetu istražuje detalje o osobi kod koje je on završio.

"Imala sam ime i prezime i račun u banci te osobe, mada ni sada nisam sigurna da li je pravi identitet, iako opet mislim da mora biti zbog otvaranja naloga u banci. Sve ostalo je lažno. Istražujući, pronađem da je dotična osoba prije mjesec dana prevarila studentkinje, dajući oglas da iznajmljuje stan u Sarajevu", navodi naša sagovornica.

Lažni stanodavac je, pritom, na oglasu priložio i fotografije stana, za koji je tražio 350 evra.

"Ta osoba uspjela im je uzeti pare na isti račun i isto ime i prezime kao i meni, ali naravno, ovdje u oglasu je imala drugaciji 'nickname' nego na portalu pik.ba, gdje sam ja imala nalog kada sam prevarena", navodi ona.

Inače, na portalu pik.ba jedan od posjetilaca postavio je sadržaj koji zaista ukazuje da je riječ o prevari, u kojem stoji da je "sporna" osoba prevarila studentkinje, odnosno uzela im novac za stan i nestala.

"Obavijestite o toj prevarantici, da ne bi i drugi nasjeli, hvala puno", piše Ana, posjetilac portala pik.ba, a u nastavku joj zaposleni na tom portalu, očigledno želeći da pomognu, poručuju da im se javi telefonom.

Djevojka koja se javila "Nezavisnim" ističe da je isti stan, zbog kojeg su studentkinje prevarene, pronašla u drugom oglasu, ali mu sjedište nije u Sarajevu.

"Ovoga puta je to bio Mostar. Doduše, malo je namještaj drugačije raspoređen, ali, stan je potpuno isti! Dakle, isti stan se nalazi na različitim lokacijama, a ta osoba vara ljude. Osoba se predstavlja da je iz Mostara, nekada da je iz Sarajeva, a prema određenim podacima koje sam pronašla na internetu, ulogovana je na društvenim mrežama i u stvari je iz Zenice", naglašava pomenuta djevojka.

U svemu je, međutim, nejasno da li iza prevare stoji muškarac, koji je vlasnik tekućeg računa na koji je "legao" novac, ili pak žena, s obzirom na to da su, tvrdi ova djevojka, na žensko ime otvoreni nalozi na internet oglasivačima. Dodaje da im ta žena, kada joj se zainteresovani jave, poruči da novac uplate na tekući račun čiji je vlasnik muškarac, za kojeg kaže da joj je muž ili brat.

"Na pik.ba, takođe, izdaje stan, prodaje bicikl za 400 KM, prodaje psa, koje je već na drugim portalima prodao", navodi ona.

Redakciji "Nezavisnih" je poznat broj telefona osobe koju prevarena djevojka etiketira kao prevaranta, ali se na pozive niko nije javio. Stoga smo dopis poslali policiji, pa se epilog može očekivati u narednom periodu.

Do tada, zaposleni na portalu pik.ba "banovali" su pomenutog korisnika, jer su ga prijavljivali i drugi građani.

Aida Starčević, PR i brend menadžer portala pik.ba, ističe da su imali nekoliko pritužbi njihovih korisnika koji se odnose na tog korisnika.

"Odmah nakon prve pritužbe smo reagirali, te uvidjevši nepravilnosti banovali smo korisnika, odnosno onemogućili mu kupoprodaju putem našeg sajta", ističe Starčevićeva, koja moli sve korisnike da prijavljuju svaku prevaru.

Ističe da ne postoji mogućnost da ga na drugi način sankcionišu, jer, kako dodaje, taj posao obavlja Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ili nadležni MUP-ovi.

"Tek po nalogu nadležnih institucija ispostavljamo sve neophodne podatke o korisniku, nakon čega započinje sudska procedura", ističe Starčevićeva.

Sa druge strane, u banci u kojoj je otvoren sporni tekući račun, kažu da na osnovu uvida u račun klijenta ne mogu sa sigurnošću da utvrde da se radi o prevari.

"Banka je mišljenja da bi prevarena lica trebalo da se obrate nadležnom organu i dokumentovano podnesu prijavu. U slučaju da se utvrdi zloupotreba računa, banka ga može zatvoriti", ističu u banci.

Dakle, iako nije isključeno da će narednih dana ova prevara rezultirati policijskom istragom, građanima se savjetuje maksimalan oprez prilikom kupovine robe i plaćanja usluga putem oglasa na internet ili drugim oglasivačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije