Društvo

Studij poništen, studenti prijete tužbama

Studij poništen, studenti prijete tužbama
Studij poništen, studenti prijete tužbama

BANJALUKA - Studenti koji su 2010/2011. godine upisali prvu godinu studija na Odsjeku kozmetologija i estetika na Fakultetu kozmetologije i estetike u Banjaluci, a kojima je ta godina studija u međuvremenu poništena, i dalje dolaze na nastavu i prijete tužbom resornom ministarstvu, inspekciji i fakultetu.

Amra Ćebić (19), jedan od studenata, kaže da su prije upisa na navedeni fakultet studenti provjerili u resornom ministarstvu i dobili informaciju da Fakultet kozmetologije i estetike ima licencu i da ništa nije sporno.

"Tek nekoliko mjeseci nakon upisa smo saznali da je naša godina poništena. Sada smo ni na nebu ni na zemlji", ističe Ćebićeva.

Ona je kazala da studenti i dalje pohađaju nastavu jer se nadaju da će se sve završiti u njihovu korist, te da su angažovali advokata.

Biljana Vojvodić, načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kazala je da je Univerzitetu "Sinergija" sa sjedištem u Bijeljini, u okviru kojeg djeluje Fakultet za kozmetologiju i estetiku iz Banjaluke, Ministarstvo odobrilo da upiše ukupno 915 studenata na osam studijskih programa.

"S obzirom da Univerzitet Sinergija nije planirao da u 2010/2011. godini upiše studente u prvu godinu studija na studijskom programu Kozmetologija i estetika, u rješenju Ministarstva nije ni naveden studijski program Kozmetologija i estetika, pa samim tim ga nismo ni odobrili", kazala je Vojvodićeva.

Radmila Pejić, glavni republički prosvjetni inspektor, kazala je da je inspekcija nakon što je utvrdila da navedeni fakultet ne ispunjava potrebne uslove za obavljenja pomenute djelatnosti u julu prošle godine naložila da otkloni nedostatke.

Školarina

Studentkinja Amra Ćebić je kazala da plaćaju školarinu 4.500 maraka za jednu godinu

"Fakultet je obaviješten da ne može vršiti upis studenata u prvu godinu studija. Kontrolom u novembru prošle godine inspekcija je utvrdila da fakultet nije otklonio nedostatke i da je izvršio upis studenata u prvu godinu studija, nakon čega smo mu naložili da poništi upis studenata u prvu godinu studija školske 2010/2011. godine", pojasnila je Pejićeva.

Od dekana ili nekog drugog nadleženog s Fakulteta za kozmetologiju i estetiku ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspjeli dobiti komentar u vezi s ovom problematikom. Sekretarica nam je odgovarala da su nadležni trenutno odsutni zbog obaveza.

Predrag Baroš, advokat studenata, kazao je da je uprkos brojnim nedostacima i neusklađenostima sa Zakonom o visokom obrazovanju, koje je utvrdila inspekcija, navedeni fakultet ipak organizovao nastavu za 13 studenata, koji su bez odobrenja Ministarstva upisani u prvu godinu studija.

 "Fakultet i danas organizuje i izvodi nastavu za 13 studenata koji su upisali prvu godinu studija školske 2010/2011. godine, smatrajući da će tužbom u upravnom sporu poništiti konačne upravne akte prosvjetnog inspektora", rekao je Baroš.

Vojvodićeva je navela da je Ministarstvo 21. februara ove godine odbilo žalbu fakulteta protiv rješenja inspekcije kao neosnovanu, te da je to rješenje Ministarstva konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Ćebićeva je kazala da plaćaju školarinu 4.500 maraka za jednu godinu, te da studenti očekuju pozitivan epilog čitavog slučaja.

"Stanujem u Banjaluci, inače sam iz Zavidovića i plaćam stanarinu, hranu i sve što je potrebno i opet ne znam da li sve to radim džaba", navela je Ćebićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije