Društvo

Teške đačke torbe postaju prošlost

Teške đačke torbe postaju prošlost
Teške đačke torbe postaju prošlost

BANJALUKA - Preteške đačke torbe, koje godinama muče osnovce u RS, postaće prošlost, jer će uskoro početi sprovođenje niza mjera za smanjenje preopterećenosti školskih ranaca.

Nakon inicijative predsjednika Narodne skupštine RS i roditelja, Republički pedagoški zavod formirao je Radnu grupu, koja je predložila mjere koje će olakšati odlazak đaka na nastavu.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da je u cilju zaštite zdravlja učenika, izrađen set mjera za roditelje, učenike, rukovodstva škola i nastavnike.

"Đaci će ubuduće morati da biraju ranac koji će biti od lakšeg materijala sa svijetlim trakama na spoljašnjem dijelu, a roditelji treba da kontrolišu sadržaj torbe učenika", naveo je Damjanavić.

Kazao je da težina đačke torbe ne bi smjela prelaziti 10 odsto ukupne tjelesne težine djeteta.

Jedna od bitnih mjera za nastavnike, dodaje on, jeste da gradske škole koje rade u dvije smjene obavezno obezbijede ormare, u koje će đaci ostavljati sve knjige i pribor, a kući će nositi samo što im je potrebno za naredni školski dan.

Kako kaže, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS treba da vodi računa prilikom štampanja udžbenika, odnosno da koristi lakši tip papira.

"Dopis je poslat svim osnovnim školama, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, kao i podnosiocima inicijative. Za sprovođenje mjera odgovorni su roditelji i direktori škola", kazao je Damanović.

Ove prijedloge, koji bi trebalo da smanje preopterećenost školskih torbi, podržali su i direktori, koji kažu da će ih ispoštovati, jer im je zdravlje mališana najbitnije.

"U srijedu imamo Savjet roditelja na kojem će biti ukazano na smjernice kako pomoći našim učenicima, uvažavajući prijedloge koji su stigli iz Zavoda", rekao je Dušan Mišljenović, predsjednik banjalučkog Aktiva direktora osnovnih škola i direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski".

Dodaje da se većina mjera koje su predložene mogu odmah realizovati, dok jedan dio nisu u mogućnosti da sprovedu, jer iziskuje novac.

"Dio mjera koji se odnosi na nabavku ormarića za knjige i školski pribor iziskuje dodatne troškove i nismo u mogućnosti sada to nabaviti. Pokušaćemo ovaj problem riješiti u dogovoru sa roditeljima", naglasio je Mišljenović.

Dragorad Vasić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Semberije i direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Bijeljini, takođe je podržao aktivnosti Zavoda, naglasivši da je i njima sporna nabavka ormara.

"Krenula je realizacija predloženih mjera. Problem je nabavka ormara,  škole to ne mogu same, već moraju imati podršku", pojasnio je Vasić.

Roditelji mališana sa osmijehom su dočekali ovu vijest te se nadaju da će biti što prije realizovana. Međutim, kažu da bi trebalo revidirati udžbenike i način njihovog štampanja.

"Nije problem samo teška torba, nego je i besmisleno da učenici drugog razreda osnovne škole, na primjer, imaju više deset udžbenika. Djeci se nude i neobavezni časopisi iz kojih se daje obavezna zadaća, kao što je 'Šiki-Miki', 'Đak prvak' i ostale", kazao je Predrag Zorić, jedan od roditelja.

Prijedlog mjera za roditelje

•        Birati đačku torbu od lakšeg materijala

•        Birati pernicu od lakših materijala

•        Izbjegavati kupovinu svezaka tvrdog poveza

•        Kontrolisati sadržaj đačke torbe

Prijedlozi za učenike

•        Đačku torbu nositi na leđima na oba ramena

•        Svakodnevno provjeravati i mijenjati sadržaj torbe

•        Bez jurnjave po hodnicima sa torbom na leđima

•        Kad god je moguće rasteretiti đačke torbe

Prijedlozi za rukovodstva škola i nastavnike

•        Seoske škole treba da obezbijediti da učenici sve knjige ostavljaju u školi

•        Gradske škole da obezbijede ormare u koje će biti ostavljane knjige

•        Ukazivati učenicima na pravilno nošenje đačke torbe

•        Ne zahtijevati od učenika da kupuju sveske velikog formata

•        Učenici koji su zajedno u klupi da naizmjenično nose knjige

•        Na časovima fizičkog jačati mišiće koji učestvuju u nošenju torbe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije