Društvo

Trivun Kecman: Voda ne može srušiti branu u Bočcu

Trivun Kecman: Voda ne može srušiti branu u Bočcu
Trivun Kecman: Voda ne može srušiti branu u Bočcu

BANJALUKA - Ne postoji nikakva opasnost da branu Hidroelektrane (HE) Bočac sruši voda, potvrdio je Trivun Kecman, glavni inženjer na izgradnji ove hidroelektrane.

Kecman, koji je i prije izgradnje HE Bočac stekao bogato radno iskustvo na sličnim građevinskim projektima, pojašnjava da Banjalučani i stanovnici ostalih gradova koji se nalaze nizvodno nemaju ni najmanji razlog za brigu.

"Branu voda ne može srušiti. Ona koristi vodu iz Vrbasa koju može da primi, a višak prevodi preko tunela", naglašava Kecman.

Prema njegovim riječima, ova hidroelektrana potpuno je stabilna, rađena je po odgovarajućim projektima, te je dobila potrebne saglasnosti.

"Vrijeme brani ništa ne može. Betoni koji su korišteni čak su vremenom bolji nego što su bili. Vi gore imate službu osmatranja koja prati objekte i teren, te utvrđuje da li se nešto dešava. I ništa se nije desilo od kada je brana izgrađena, a što nije predviđeno projektom", kaže Kecman.

On podsjeća da je izgradnja ove HE počela 1976. godine, a potpuno je završena šest godina kasnije.

Glavni inženjer na izgradnji HE Bočac ističe da osim one brane koju vidimo, postoji još jedna, takozvana inicijalna zavjesa, gdje su vršene bušotine dubine čak 60 metara.

"U njih je gurana inicijalna masa da zatvori sve pore, odnosno pukotine, kako se ne bi gubila voda", ističe Kecman.

Ilustrujući jačinu brane, on naglašava da se ona "upire" u stijene, čime je i sama postala dio njih.

"I to pokazuje da nema nikakve bojazni od rušenja brane", naglašava Kecman, te dodaje da ne treba vjerovati u priče laika koji su u proteklom periodu širili niz neistinitih informacija.

Govoreći o svom iskustvu, prisjeća se da je sličnu hidroelektranu radio i kod Prozora/Rame, a koja je građena prije ove u Bočcu.

Glavni inženjer na izgradnji HE Bočac pri tom ističe da brana doprinosi i čistoći vode u Banjaluci.

"Ja nikada ne kupujem flaširanu vodu za piće, pijem samo ovu iz 'Vodovoda'", podvlači Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije