Društvo

U Banjaluci obilježen Dan borbe protiv moždanog udara

U Banjaluci obilježen Dan borbe protiv moždanog udara
U Banjaluci obilježen Dan borbe protiv moždanog udara

BANJALUKA - Prevencija, redovne kontrole i zdrava ishrana najbolji su način da se smanji broj moždanih udara u RS, čime će biti smanjen i umrlih i broj invalida.

Poručili su to danas na Trgu Krajine u Banjaluci doktori specijalisti iz Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, a povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, kojeg su obilježili u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i nalazi se na trećem mjestu uzroka smrti i na prvom mjestu stvaranja invaliditeta, a podaci iz 2011. godine pokazuju kako je od 13.500 ukupno umrlih ljudi u RS njih 7.500 umrlo od moždanog i srčanog udara.

Vlado Đajić, specijalista neurologije i šef Odjela za cerebrovaskularne bolesti u Kliničkom centru, kaže kako se na osnovu dobre prevencije rizik od moždanog udara smanjuje i do 50 odsto.

"U zadnje tri godine organizujemo masovnu akciju prevencije moždanog udara na teritoriji RS, gdje smo obišli sve opštine, održali predavanja i edukaciju zdravstvenih radnika i uradili oko 20.000 besplatnih ultrazvučnih pregleda stanovnika RS. Tim projektom je dat veliki doprinos smanjenju nastanka moždanog udara i smanjenja smrtnosti i invaliditeta", kazao je on.

Siniša Miljković, predsjednik Udruženja neurologa RS, kaže kako su simptomi ove bolesti trnjenje lica, slabost ruke, problem s govorom i vrtoglavica.

"Terapijski prostor da se pomogne čovjeku sa moždanim udarom je četiri i po sata od prvog simptoma do davanja terapije. Zato je najvažnije da se pacijenti što prije jave u službu hitne medicinske pomoći ili direkto na neurološke klinike gdje postoje jedinice za moždani udar da bi se mogla dati terapija", kazao je Miljković.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je kako je prevencija ključ budućeg zdravog i kvalitetnog života.

"Želimo da u najranijem životnom periodu i u ranoj mladosti učimo djecu kako treba da žive zdravo i koji su to faktori rizika da bismo kasnije imali što manje oboljelih", kazao je Bogdanić.

Građani koji su se danas zadesili na Trgu Krajine mogli su besplatno izmjeriti krvni pritisak i šećer u krvi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije