Društvo

U FBiH se danas nastavljaju protesti

U FBiH  se danas nastavljaju protesti
U FBiH se danas nastavljaju protesti

SARAJEVO - U svim većim gradovima Federacije BiH za danas je najavljen nastavak protesta građana nezadovoljnih ekonomsko-socijalnom situacijom i radom nadležnih institucija.

Proteste u Sarajevu za danas popodne najavila je neformalna grupa građana, a, nakon što su na slobodu pušteni pritvoreni demonstranti, njihov novi zahtjev je ostavka Vlade Federacije BiH.

Kreatori fejsbuk stranice "Mirni protesti Mostar" najavili su za danas u 13.00 časova protest na Španskom trgu u Mostaru, prenose federalni mediji.

Protesti su za danas najavljeni i ispred zgrade opštine Bugojno, a učesnici protesta, kako je najavljeno, ponovo će zatražiti ostavku Opštinskog vijeća Bugojna i načelnika opštine Hasana Ajkunića.

Protesti građana najavljeni su u Livnu, Tuzli i drugim gradovima Tuzlanskog kantona.

Protesti u Čeliću, gdje se okupilo oko 300 građana, počeli su u 10.00 časova.

U popodnevnim časovima najavljene su demonstracije i u Kalesiji, gdje je otkazana nastava u svim školama.

Građani da mirno izražavaju nezadovoljstvo

Vlada distrikta Brčko zatražila je danas od građana da mirno i dostojanstveno izražavaju nezadovoljstvo, što je njihovo legitimno pravo.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić po završetku vanredne sjednice Vlade pozvao je građane da se uzdrže od uništavanja javne imovine, te ukazao na problem organizacije protestnih skupova, kakav se dogodio u petak, 7. februara, kada je, kako je naveo, demonstrante predvodila neformalna grupa građana.

Domić je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada distrikta u kontinuiranom zasjedanju.

"Zavisno od razvoja događaja i danas ćemo, budući da je u podne najavljeno protestno okupljanje, razgovarati sa predstavnicima nezadovoljnih građana i razmatrati mogućnosti za rješavanje njihovih zahtjeva", istakao je Domić.

Više od 2.000 ljudi protestovalo je u petak, 7. februara, pred zgradama Vijećnice i Vlade Brčko distrikta, dajući podršku demonstrantima u Tuzli, ali i da bi uputili oštre kritike lokalnoj vlasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije