Društvo

Učenicima pozlilo nakon vakcinacije

Učenicima pozlilo nakon vakcinacije
Učenicima pozlilo nakon vakcinacije

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo obustavljena je upotreba vakcine antitetanusa nakon što je trinaestoro djece iz Srednje medicinske škole "Bjelave" iz Sarajeva zatražilo ljekarsku pomoć zbog trnjenja tijela, vrtoglavice, temperature i mučnina koje su nastupile nakon što su u Domu zdravlja Vrazova u Sarajevu primili tu vakcinu.

Muamera Šehić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kazala je da je na Kliniku za infektivne bolesti primljeno 13 osamnaestogodišnjaka s nespecifičnim kliničkim simptomima, koji su naznačeni kao moguće nus pojave (u vidu glavobolje, vrtoglavice, nestabilnosti pri hodanju i trnjenja u rukama).

"Pacijentima je ukazana ljekarska pomoć, a petero od 13 djece zadržano je na daljem liječenju na Klinici za infektivne bolesti. Pacijenti se uspješno oporavljaju i nihovo stanje je stabilno", kazala je Šehićeva.

Iz Javne ustanove Dom zdravlja KS poslali su saopštenje za javnost u kojem ističu da je riječ o redovnoj vakcinaciji djece školskog uzrasta, te da je, u okviru sistematskog pregleda 50 učenika primilo ana-Te vakcinu (vakcina protiv tetanusa) što je uobičajeno u kalendaru vakcinacije.

"Od 50 učenika, dva su se javila sa simptomima trnjenja, jedan sa povišenom temperaturom i jedan sa simptomima astmatičnog napada, dok se sedmoro žalilo na slabost i malaksalost. Nakon toga je direktorica JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović otišla na Infektivnu kliniku KCUS gdje je pratila dešavanja te bila u kontaku sa osobljem, djecom i roditeljima, s obzirom na činjenicu da su sva djeca kontinuirano vakcinisana u JU Dom zdravlja KS, te da nikada nije bilo problema sa bilo kojom vakcinom", saopšteno je iz  JU Dom zdravlja KS.

Vakcine, koje inače imaju najblaže kontraindikacije, čuvane po propisanoj proceduri hladnog lanca

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da vakcinu koju proizvodi "Imunološki zavod" d.d. Zagreb, a koju distribuira "Melcom" d.o.o  Mostar JU Dom zdravlja KS koristi već pet godina u kontinuitetu, a u dvomjesečnom periodu u Domu zdravlja Centar - Vrazova vakcinisano je 485 djece i nikada do sada nije zabilježena bilo kakva reakcija.

"Dakle, JU Dom zdravlja KS je kao i uvijek do sada po propisanoj proceduri hladnog lanca čuvala spomenute vakcine, koje, uzgred, imaju najblaže kontraindikacije, a koje nabavlja Zavod za javno zdravstvo FBiH i potom ih dostavlja kantonalnim zavodima za javno zdravstvo. Menadžment JU Dom zdravlja u saradnji sa drugim institucijama će detaljno ispitati sve eventualne uzroke i vidjeti da li je došlo do koincidencije u cijelom slučaju nakon čega možemo dati konačno mišljenje", stoj i u saopštenju.

Iz te zdravstvene ustanove ističu da je zbog preventivnih mjera, a u dogovoru sa Ministarstvom zdravstva KS, vakcinacija obustavljena do daljeg.

Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, istakla je da je vakcinacija prekinuta dok ne bude utvrđeno postoji li epidemija i ima li razloga za zabrinutost.  

"Istu vakcinu dobili su svi kantoni u FBiH. Vjerujem da će Zavod FBiH i Ministarstvo zdravstva FBiH poduzeti sve mjere kako bi utvrdili ispravnost vakcine i imali razloga za strah. Mi svi radimo zajednički i vjerujem da ćemo ubrzo imati sve informacije", kazala je Balta.

Inače, radi se o vakcini koja se prima poslije povrede, ugriza psa, te kroz redovnu vakcinaciju učenika, pa postoji bojazan da bi svi pacijenti koji su ovih dana primili vakcinu mogli imati negativne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije