Društvo

Unaprijeđeno liječenje pacijentkinja

Unaprijeđeno liječenje pacijentkinja
Unaprijeđeno liječenje pacijentkinja

BANJALUKA - Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka uvela je nekoliko novih i savremenih procedura i na taj način kontinuiranim radom unaprijedila liječenje pacijenata.

Iz banjalučkog Kliničkog centra pojašnjavaju da se radi o LAVH-laparaskopskoj asistiranoj vaginalnoj histerektomiji, prvoj i najznačajnijoj proceduri koja se kao rutinska metoda izvodi u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

"Riječ je o endoskopskoj metodi koja se radi samo u najsavremenijim centrima u svijetu. Ovakve visokosofisticirane operacije, osim u Sloveniji, vrlo rijetko se izvode u zdravstvenim ustanovama u okruženju", kazali su iz Kliničkog centra, dodajući da je u prošloj godini urađeno devet, a u ovoj 22 procedure.

Kako kažu, značaj ovakvih operacija je višestruk jer je smanjen morbiditet i mortalitet, rjeđa je pojava postoperativnih komplikacija, značajno je kraći boravak pacijenta u bolnici, manja je potrošnja lijekova i sanitetskog materijala, kao i manja upotreba transfuzije.

Isto tako, posebna prednost primjene minimalno invazivnih zahvata je kod gojaznih pacijentkinja kod kojih se izbjegava hirurško otvaranje prednjeg trbušnog zida jer sa sobom nosi značajan morbiditet. Primjeri uspješnog izvođenja operacije kod izuzetno gojaznih pacijentkinja su brojni. 

Doktori Mladen Popović, Rosanda Jevtović, C. Lazikić i Darko Golić uradili su jedan takav uspješan zahvat kod pacijentkinje sa dijagnozom raka tijela materice, a koja je teška 219 kilograma. Ona je ujedno i pacijent sa najviše kilograma koji je operisan u Kliničkom centru Banjaluka od osnivanja. Druga, veoma značajna i nova procedura je radikalna trahelektomija koja je uspješno urađena prvi put u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u aprilu ove godine kod pacijentkinja sa dijagnozom raka grlića materice. Ovaj složeni zahvat uradili su doktori M. Popović, A. Baničević, C. Lazikić i M. Hadžibegović. Treća, veoma značajna operacija je Fistulectomia sec. martzius. Iz Kliničkog centra pojašnjavaju da se radi o ginekološko- urološkoj operaciji kojom se zatvara šupljina između mokraćne bešike i rodnice koja je nastala kao posljedica zračenja radioterapijom.

Sve tri procedure su dio standardnih usluga koje se rade u Operativno-onkološkom odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije