Društvo

Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova razvoja RS

Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova razvoja RS
Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova razvoja RS

BANJALUKA - Posebno smo ponosni na više od 31.000 studenata koji su diplomirali na našim fakultetima i koji danas obavljaju značajne funkcije u društvu, rekao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci, povodom 41 godine postojanja ovog univerziteta.

On je rekao da je ovo dobra prilika da se rezimira sve ono što je ovaj univerzitet postigao kroz decenije svog rada.

Uz prisustvo brojnih uglednih zvanica iz javnog i političkog života Republike Srpske, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu RS danas je počelo obilježavanje dana Univerziteta u Banjaluci i 41. godišnjice.

Mataruga je naglasio da Univerzitet u Banjaluci ima dosad preko 200 potpisanih sporazuma o saradnji.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, istakla je da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i da je ovo samo dokaz kako je Banjalučki univerzitet uspješan u svom radu.

"Ja bih ovdje ukazala na neke važne stvari, a to je prije svega činjenica da se radi o jednom rasadniku kadrova, koji su danas prepoznatljivi u društvu i obavljaju važne funkcije, kako u našoj državi, tako i u svijetu", kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada RS dosad izdvojila preko 100 miliona KM ulaganja u univerzitete u RS, od čega preko 40 miliona u Univerzitet u Banjaluci, a preko 60 miliona u Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je izrazila spremnost da se uspostavi veća povezanost studijskih programa s potrebama tržišta rada kako bi se obezbijedila veća zaposlenost.

"Mi moramo zaboraviti neke stare navike, neki studijski programi se moraju ukidati i moramo postati fleksibilniji po tom pitanju kako bismo postigli što veći uspjeh na planu zapošljavanja budućih kadrova. Vlada RS je spremna da krene u taj proces, ali mi ne možemo sami, cijeli sistem mora biti povezan na rješavanju ovih problema", rekla je Cvijanovićeva.

Bojan Kresojević jedan je od 16 najboljih studenata Univerziteta u Banjaluci, koji je završio Ekonomski fakultet s prosječnom ocjenom 9,97 i kojem je ovom prilikom uručena zlatna značka Univerziteta u Banjaluci kao najboljem studentu u svojoj generaciji.

"Ekonomski fakultet nije teško završiti pod uslovom da to stvarno želite i da ste spremni da ulažete u sebe smatrajući da je to jedini način da napredujete i lično, ali da doprinesete i napretku cijelog društva", istakao je Kresojević.

Slobodan Peulić, najbolji student na Arhitektonsko- građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, rekao je da je ponudom za zaposlenje za najbolje studente Univerzitet napravio dobar potez kojim se dokazuje da akademski građani i mladi ljudi ipak nisu zaboravljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije