Društvo

Vaskršnje svečanosti u Bakincima: Cijelo selo ispred stare crkve

Vaskršnje svečanosti u Bakincima: Cijelo selo ispred stare crkve
Foto: Milan Pilipović | Vaskršnje svečanosti u Bakincima: Cijelo selo ispred stare crkve

LAKTAŠI – Na vaskršnjim svečanostima koje su ispred stare crkve u Bakincima organizovali mještani, okupilo se danas gotovo cijelo selo.

Djeca u narodnim nošnjama odigrala su splet igara iz više srpskih krajeva. Nastupila je bakinačka sekcija Kulturno-umjetničkog društva "Slavko Mandić" iz Laktaša.

Mališani, uz podršku starijih, takmičili su se u tucanju vasršnjih jaja, utrci noseći jaja u kašikama, a izabrano je i najljepše ofarbano i ukrašeno jaje.

Pobjednik tucijade je Anastasija Opačić, nagradu za najljepše jaje dobio je Milan Gvozderac, a pobjednik u trčanju, sa jajetom u kašici je Vukašin Milanović.

"Nije lako trčati a nositi jaje u kašici. Mnogima su jaja ispala ili su sporo trčali. Ja sam vjerovao u svoju pobjedu", pohvalio se Milanović nakon što je, od Gorana Kovačevića, člana Organizacionog odbora, preuzeo diplomu, medalju i pehar.

Srećan je bio i Milan Gvozderac.

"Ovo jaje je stvarno najljepše, nije što je moje, ali je tako. Farbali smo ga i ukaršavali, svi, u kući. Naročito su se istakli baba Mira i djed Milan. Njima je moja nagrada draža nego meni. Zato ću, kada dođemo kući, od njih tražiti bar po deset maraka", otkrio nam je Milan svoj vaskršnji plan.

"Srećna sam. Istu nagradu osvojila sam i prije dvije godine. Pobijedila sam i sada u tucijadi. Bilo je mnogo jaja i takmičara ali se meni posrećilo. Ne znam kako sam opet pobijedila, valjada su naše kokoši najbolje. Pasu travu i kljucaju pijesak, zato nose jaja čvrste ljuske", pretpostavlja Anastasija, u čemu bi mogao biti razlog njenog uspjeha.

Sveštenik Velibor Kragić, paroh maglajanski, nakon vaskršnje liturgije u staroj bakinačkoj crkvih, pohvalio je vjernike u ovom selu.

"Bakinčani vole svoje običaje i crkvu, tradiciju i narodna praznovanja. Ovo je malo selo ali vrijednih domaćina. Obnovili su crkvu, dom, društvene objekte. Ima sve više djece, koja učestvuju u svim programima povodom Vaskrsa i drugih pravoslavnih svetkovina", kazao nam je sveštenik Kragić.

Goran Kovačević, član Organizacionog odbora rekao je za "Nezavisne novine" da je veoma srećan zato što se ispred crkve, na Vaskrs, okupio veliki broj vjernika. Svi su doprinijeli da njihova tradicionalna manifestacija bude uspješna.

"Za pohvalu su Bojan Milošević, Dragiša Gvozderac, i drugi. Moram pomenuti i koregrafa Kristijana Umičevića koji vježba male folkloraše. Svako je važan, koga god vidite ovdje", smatra Kovačević.

I ovom prilikom zasvirali su Bakinački tamburaši, Stojan Milanović, Duško Gvozderac, Dragan Knežević i Slavko Milanović a okupljeni su poveli kolo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije