Društvo

Vatrogasci će biti jači u borbi s vatrom

Vatrogasci će biti jači u borbi s vatrom
Vatrogasci će biti jači u borbi s vatrom

BANJALUKA - Vatrogasci u RS će u ovoj godini sasvim sigurno biti jači u borbi sa požarima, jer bi uskoro trebalo da počne dodatno tehničko opremanje vatrogasnih jedinica u cijeloj Srpskoj.

Ta oprema će se, prije svega, odnositi na nabavke vatrogasnih crijeva, izolacionih aparata za zaštitu organa za disanje, navalnih cisterni i vozila, zatim novog vatrogasnog vozila i cisterne, razvalnog alata za spasavanje u saobraćajnim nesrećama, intervencijskih odijela, naprtnjača i druge opreme.

Predviđeno je to Planom utroška finansijskih sredstava sa posebnog računa Vatrogasnog saveza RS za 2013. godinu, čija realizacija će početi nakon dobijanja saglasnosti od strane Vlade RS. Sve ovo još više dobija na značaju ako se uzme u obzir da je 2012. godina u RS, pa i cijeloj BiH, bila obilježena najvećim brojem požara u istoriji vatrogastva, koji su, na svu sreću, nadljudskim naporom vatrogasnih jedinica uspješno lokalizovani.

Slobodan Jotić, sekretar Vatrogasnog saveza RS, rekao je da je u okviru Zakona o zaštiti od požara predviđena obaveza da se vrši tehničko opremanje vatrogasnih jedinica na nivou cijele RS, prema planu koji usvoji Vatrogasni savez RS.

"Po novom zakonu to ide na saglasnost Vladi RS i mi smo u planu naveli svaku jedinicu koja je članica i tehničku opremu kojom bi se ona opremila", rekao je Jotić.

 On je istakao da očekuju da dobiju saglasnost na plan i potvrdio da su sredstva za njegovu realizaciju obezbijeđena te da su na posebnom računu Vatrogasnog saveza RS.

"Treba reći da će tehničkim opremanjem vatrogasnih jedinica u RS biti bolji i kvalitetniji rad vatrogasaca. Tu treba samo reći da je prošla godina bila nezapamćena po broju požara, jer se promijenila i klima, više su temperature i dugo nema kiše", naveo je on i upozorio da je tehničko opremanje vatrogasaca neophodno.

 Prema Jotićevim riječima, u RS je zakonski regulisano da se izdvaja protivpožarna naknada za opremanje vatrogasnih jedinica, koje se, pored toga, opremaju i od strane opština u RS.

"Sve u svemu, to će sasvim sigurno doprinijeti da se uđe spremnije i da se pruži neophodna tehnička podrška vatrogasnim jedinicama u izvršavanju postavljenih zadataka", zaključio je Jotić.

Milimir Doder, direktor Civilne zaštite RS, rekao je da je prošla godina bila teška što se tiče pojave požra, ali da, na svu sreću i zahvaljujući brzim reakcijama vatrogasaca, nije bilo velikih šteta. On je istakao da je problem što je većina tih požara izazvana nemarnim odnosom prema prirodi i dodao da je zbog toga određen broj lica i procesuiran. Doder je rekao da je do sada načinjen veliki pomak u oblasti vatrogastva, jer su, između ostalog, i predviđena posebna sredstva za tu namjenu. Pored toga, istakao je činjenicu da je postavljen trajan sistem kontrole, kako se ta sredstva ne bi mogla nenamjenski trošiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije