Društvo

Virus Zapadnog Nila stigao i u RS?

Virus Zapadnog Nila stigao i u RS?
Virus Zapadnog Nila stigao i u RS?

BANJALUKA - Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) RS prijavljeno je sedam pacijenata sa sumnjom na groznicu Zapadnog Nila, potvrđeno je danas iz te ustanove.

Riječ je o virusu koji kod čovjeka, nakon što ga zarazi komarac, može da uzrokuje i smrt, a iz IZJZ RS kažu da dva pacijenta imaju težu kliničku sliku, dok je njih pet bilo s lakšom kliničkom slikom i otpušteni su kući.

"Većina pacijenata je srednje životne dobi. Prema definiciji Evropskog centra za kontrolu bolesti, za konačnu dijagnozu potrebno je izvršiti i potvrdno testiranje, koje se ne radi u RS", saopštila je Milka Mrđa, portparol IZJZ.

Kako saznajemo, među pacijentima za koje se sumnja da su zaraženi ovim virusom je i jedan mladić iz Banjaluke, koji se, srećom, oporavio.

"Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je imala blage simptome ovog oboljenja, a uspješno je izliječena", kazala je Mirjana Miljković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Kako je dodala, u pitanju je mladić koji je, pet do deset dana prije pojave prvih simptoma, učestvovao na asanaciji poplavljenih područja u Doboju i Bijeljini, a imao je simptome slične gripu: temperaturu, glavobolju, bolove u kostima i mišićima.

Kada je riječ o Brčko distriktu, zasad nisu prijavljeni pacijenti za koje se sumnja da imaju ovaj virus, ali su stručnjaci u pripravnosti i posebno ih brine veliki broj komaraca.

"Radimo dosta na prskanju komaraca, kojih ima mnogo. Dakle, postoji mogućnost da se i kod nas pojave pacijenti s ovim virusom", potvrdila je Mirjana Kuzmanović, specijalista epidemiolog u Zdravstvenom centru Brčko.

Prema njenim riječima, viris Zapadnog Nila može dovesti do promjena na centralnom nervnom sistemu, pa i do smrtnog ishoda, ali se najčešće javlja kao upala pluća, odnosno počinje s respiratornim simptomima.

"Simptomi su visoka temperatura, kašalj i malaksalost. Kada siđe s gornjih u donje disajne puteve, dolazi do upale pluća, a veoma lako virus može da putem krvi dođe i do centralnog nervnog sistema i da dovede do promjena na moždanim ovojnicama", upozorila je Kuzmanovićeva.

Ni u FBiH ove godine nije bilo slučajeva oboljenja od ovog virusa, a Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, podsjeća da su lani imali dva sumnjiva slučaja, a kako je potvrdila, laboratorijski je potom dokazan pozitivitet.

"Sada imamo mnogo komaraca, a prošle godine imali smo obolijevanje ptica, koje su 'rezervoar' tog virusa, što znači da ne bi trebalo da nas iznenadi da bude i ove godine takvih slučajeva, te da treba pratiti situaciju", istakla je Ravlija.

Ona ističe da, kada je riječ o zapadnonilskom virusu, srećna okolnost je to što više od 80 odsto osoba koje ugrize zaraženi komarac neće imati nikakvih simptoma.

"Kod 20 posto slučajeva mogući su simptomi poput gripa, a jedan odsto pacijenata može imati simptome upale mozga i moždanica - glavobolja, visoka temperatura, ukočenost vrata, poremećaj svijesti. Sigurno, ti će simptomi natjerati osobu da se javi liječniku", kaže Ravlija.

Podsjećanja radi, u pojedinim državama u regionu ranije su potvrđeni čak i smrtni slučajevi pacijenata zaraženih virusom Zapadnog Nila.

FAKTI

Virus Zapadnog Nila potvrđen je kod više od 300 vrsta ptica, ali od njega mogu da obole i druge životinje, naročito konji.

Iako neke od ptica, pogotovo vrane, gavrani, kreje, svrake i vrapci, umiru nakon infekcije, većina ih preživi.

Prenos bolesti s oboljele životinje na životinju ili sa čovjeka na čovjeka nije direktno dokazan, ali tu ključnu ulogu imaju komarci.

Neki od simptoma

Glavobolja

Kašalj

Malaksalost

Visoka temperatura

Ukočenost vrata

Poremećaj svijesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije