Društvo

Vjerski službenici pozvali na toleranciju i poštovanje

Vjerski službenici pozvali na toleranciju i poštovanje
Vjerski službenici pozvali na toleranciju i poštovanje

SREBRENICA - Protojerej srebrenički Aleksandar Mlađenović izjavio je danas da su poštovanje drugih i međusobna tolerancija u Srebrenici vidljivi i sastavni su dio života koji vodi ka boljoj budućnosti svih stanovnika ove opštine.

U organizaciji srebreničke kancelarije OEBS-a danas je u ovom mjestu organizovana tribina na temu "Odnos islama i pravoslavlja prema drugima", kojoj je prisustvovao veći broj građana, zatim vjerski službenici, predstavnici lokalne vlasti, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija.

Mlađenović je rekao da islam i pravoslavlje treba da propovijedaju o odnosu i ljubavi prema drugima, i to posebno u radu sa mladima, jer se samo tako može pokazati da se u Srebrenici živi normalno, kao što ljudi žive u drugim sredinama.

Srebrenički imam Damir Peštalić rekao je da prije 15 godina nije bilo nikakvog kontakta između predstavnika islamske i pravoslavne zajednice u ovom mjestu i da se to stanje potpuno izmijenilo u pozitivnom smislu.

"Svakodnevno razgovaram sa ovdašnjim komšijama Srbima o raznim pitanjima i ne nailazim na bilo kakve predrasude. Razgovaramo otvoreno i bez uslovljavanja o raznim temama i živimo bez straha i u ovoj sredini", ocijenio je Peštalić.

On je istakao da su međuetnička i međureligijska tolerancija u ovoj sredini na zavidnom nivou, da Srebrenica po tom pitanju može biti uzor i pozitivan primjer drugima, te da ga posebno raduje da su ovoj tribini prisustvovali mladi rođeni nakon rata u BiH koji treba da uče o međusobnom uvažavanju i toleranciji.

"NJima treba govoriti o potrebi i značaju dobrosusjedstva, tolerancije i međuetničkog razumijevanja, učiti ih da poštuju jedni druge i da zajedno žive u ovoj sredini uvažavajući određene različitosti, poručio je Peštalić. 

Cilj organizovanje ove tribine je nastavak aktivnosti na promociji tolerancije, međuetničkog i međureligijskog razumijevanja i jačanje kohezije lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije