Društvo

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema "Amber Alert"

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema "Amber Alert"
Foto: Arhiva | Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema "Amber Alert"

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" ("Amber Alert") u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno iz Vlade Srpske, nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji (Danka Ilić) kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti podstakao je MUP Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnih lica, te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja u digitalnom okruženju u Republici Srpskoj 2023-2024, s ciljem unapređenja mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnih lica kroz međuinstitucionalnu saradnju ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnih lica, s ciljem njihovog bržeg i efikasnijeg pronalaska", saopštila je Vlada Srpske.

Takođe, kako se dodaje, MUP Srpske je od 2018. godine aktivan član nevladine organizacije "Amber Alert Europe" koja okuplja veliki broj zemalja članica. Međutim, ističe se u saopštenju, članstvo u ovoj nevladinoj organizaciji ne omogućava aktiviranje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, što je cilj Ministarstva u Vladi Srpske.

"Samim tim, MUP je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, te je donesena odlula da se počne sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje Sistema u Republici Srpskoj po uzoru na sistem 'Pronađi me' u Srbiji", naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, njihov sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl.

"Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje građana u policiju, te pruža osjećaj korisnosti zajednici kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima. Istovremeno, samo postojanje Sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka maloljetnih lica aktivirati Sistem i angažovati šira društvena zajednica", dodaje se u saopštenju.

Sistem se, kako se dodaje, ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u slučajevima nestanka maloljetnih lica sa elementima prijetnje po život sa ciljem obavještavanja i alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim maloljetnim licem učinila efikasnijom.

"Uvođenje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica 'Pronađi me' u Republici Srpskoj je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske, a Sistem se pokreće isključivo na osnovu odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dakle, nosilac predmetne aktivnosti bilo bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i za uspostavljanje Sistema kreiraće i koristiće svoj softver i platformu. Da bi Sistem funkcionisao u punom kapacitetu neophodan je angažman svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj", dodaje se u saopštenju iz Vlade Srpske.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.

"Predloženim Zakonom upotpunjuje se zakonski okvir i omogućuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u situacijama u kojima je prijavljen nestanak maloljetnog lica, nakon izvršene procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak. Dodatno se definiše zakonski okvir za uvođenje sistema hitnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta, odnosno uspostavljanje 'Amber Alert' sistema, odnosno sistema 'Pronađi me' na području Republike Srpske", naveli su iz Vlade Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je prije nekoliko dana da će Srpska dobiti "Amber Alert".

"Ići ćemo sa izmjenom i dopunom zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova  Republike Srpske da stvorimo i čiste zakonske osnove za uvođenje 'Amber alerta' - 'Pronađi me'", rekao je Karan.

Podsjećanja radi, predstavnici MUP-a Srpske posjetili su 27. marta Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu sa ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikaciju izazova koji su u vezi sa usvajanjem "Amber Alert" sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Kako su "Nezavisne novine" tada pisale, predstavnici MUP-a Srbije i Centra za nestalu i zlostavljanu decu prezentovali su rad na uvođenju sistema "Pronađi me" u Srbiji, kao i sam rad Radne grupe za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Olivije Zimonja, načelnik Jedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srpske, izjavio je tada da je cilj MUP-a Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, a posebno potrage za djecom.

"Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema (Amber Alert) u Srbiji", rekao je tada Zimonja.

Podsjetimo, kada je 26. marta u Boru nestala dvogodišnja Danka Ilić, u Srbiji je po prvi put pokrenut ovaj sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije