Društvo

Vojnici OS BiH ponosni se vratili iz mirovne misije u Avganistanu

Vojnici OS BiH ponosni se vratili iz mirovne misije u Avganistanu
Vojnici OS BiH ponosni se vratili iz mirovne misije u Avganistanu

ŽIVINICE - Iskustva su pozitivna. Suradnja sa koalicijskim snagama je novo iskustvo, a i poboljšali smo znanje stranog jezika. Ipak, sretna sam što se vraćam kući.

Kroz smijeh je rekla desetnik Josipa Zirac, jedna od četiri žene iz treće rotacijske Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH.

Pripadnike Jedinice OS BiH juče su u kasarni "Dubrave" u Živinicama, nakon šestomjesečne misije podrške miru u Afganistanu, dočekale delegacije OS BiH, komande NATO štaba i EUFOR, te porodice i rodbina vojnika.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam predstavljala OS i BiH u mirovnoj misiji. Ponosna sam na svoje kolege i na sebe što smo profesionalno izvršili sve zadatke koji su pred nas postavljeni", rekla je mlada pripadnica OS BiH, koja je juče zajedno s kolegama otišla na godišnji odmor, nakon kojeg se vraćaju u matične jedinice.

Dodala je da su iskustva bh. vojnika u Afganistanu bila veoma zanimljiva.

U decembru 2015. 45 pripadnika OS BiH otišlo je Afganistan, gdje su mirovnu misiju izvršavali u sastavu Oružanih snaga SAD u bazi "Bagram".

Kenan Dautović, komandant Pete pješadijske brigade, nije krio zadovoljstvo što mu se, kako kaže, 45 djece vratilo kući.

"Zadovoljni smo onim što su postigli, zadovoljni su naši nadređeni i na adekvatan način predstavili smo BiH i OS", kazao je Dautović.

Kao i u prethodnim misijama, ova pješadijska jedinica pokazala je visok stepen obučenosti i osposobljenosti što je komanda koalicijskih snaga američke vojske prepoznala i više pripadnika ove jedinice pohvalila i nagradila.

Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je da su mirovne misije vojnika OS bitne zbog puta BiH u NATO i u euroatlantske integracije.

Za jedan dan boravka u Afganistanu bh. vojnici su plaćeni 100 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije