Društvo

Za povratnička naselja 2,25 miliona maraka

Za povratnička naselja 2,25 miliona maraka
Foto: Ilustracija | Za povratnička naselja 2,25 miliona maraka

BIJELJINA - Za realizaciju infrastrukturnih projekata u mjestima u kojima žive povratnici i raseljene osobe, te elektrifikaciju povratničkih domova u BiH biće uloženo 2,25 miliona KM.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, potpisala je u četvrtak u Bijeljini sporazume o saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata sa čelnicima 32 grada i općine u BiH i sporazume sa čelnicima šest općina o saradnji na provedbi projekata elektrifikacije povratničkih domova.

Odlukom Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH iz juna ove godine je za 43 infrastrukturna projekta u 32 grada i općine raspodijeljeno 1.575.000 KM.

"Ovo je i obaveza države BiH na putu i integraciji u EU i na ovom planu pomažu nam i evropske zemlje. Tako mogu slobodno reći da nema članstva u EU dok ne riješimo  pitanje izbjeglih i raseljenih lica, kao i pitanje velikog broja kolektivnih centara koji postoje u BiH, a u kojima živi više od 7.000 ugroženih osoba", kazala je Borovac.

Najviše projekata će biti provedeno u Bijeljini, gdje je planirana realizacija njih sedam u vrijednosti od 225.000 KM. Tri projekta će biti provedena u Brodu, po dva u Orašju, Stocu i Zvorniku, te po jedan u Gacku, Busovači, Pelagićevu, Srebrenici, Sokocu, Sapni, Goraždu, Čapljini, Čeliću, Teočaku, Tešnju, Loparama, Šamcu, Kiseljaku, Kaknju.

"Infrastruktura je u prvom planu, i održivi povratak i ostanak, i to želimo podržati. Bijeljina je grad koji ima podjednako i raseljenih lica i povratnika. Pokušavamo da na normalan način pomognemo svima", rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Osam prioritetnih projekata elektrifikacije odobreno je u šest općina, i to tri u Foči, te po jedan u Glamoču, Istočnom Starom gradu, Kotor Varoši, Ravnom i Rudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije