Društvo

Zajedno u borbi protiv terorizma

Zajedno u borbi protiv terorizma
Zajedno u borbi protiv terorizma

SARAJEVO, BANJALUKA - Osude terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku se ne stišavaju i svi izražavaju nadu da će institucije pokazati snagu, odlučnost i kapacitet da se terorizam pobijedi.

Predsjedništvo BiH saopštilo je da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po bezbjednost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH i njenih građana.

"Predsjedništvo BiH zahtijeva od pravosudnih, policijskih i obavještajno-bezbjednosnih agencija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezane s takvim krivičnim djelima", stoji u saopštenju Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenio je da je riječ o napadu na običnog čovjeka, na slobodu ljudi.

"Teroristima se ne smije ostaviti prostor. Ovo je bitka koja podrazumijeva sve skupa, sve zajedno, te žestoki napad na terorizam i odlučnu borbu. Na tome nema kompromisa", naglasio je Ivanić.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je da je teroristički napad u Zvorniku pokazao koliko su svi izloženi opasnosti.

"Ovo je pokazatelj da se ne smiju zanemariti opasnosti koje su sada vrlo blizu nas", poručio je Čović.

POZIV NA TOLERANCIJU

Predsjednik i potpredsjednik RS Milorad Dodik i Ramiz Salkić zajedno su osudili teroristički čin u Zvorniku te pozvali na mir i toleranciju među građanima.

Nakon sastanka u Banjaluci, uputili su poziv i Srbima, Bošnjacima i Hrvatima na mir i saradnju, suživot i saradnju s institucijama.

Dodik je rekao da jedan čin ne treba identifikovati s narodnom kojem pripada napadač te ukazao na potrebu da se sačuvaju mir i stabilnost.

On je naveo da je terorizam globalna prijetnja i da je neophodna veća saradnja po tom pitanju svih država.

"RS će kao odgovor na ovaj čin učiniti sve da poboljša kapacitete policije da se može suprotstaviti ovakim napadima", rekao je Dodik.

Salkić je ocijenio da je neophodno smiriti tenzije nakon dešavanja u Zvorniku te sačekati istragu, koja će pokazati šta se tačno dogodilo. Salkić smatra da niko nema pravo uzimati pravdu u svoje ruke, jer je to nadležnost pravosuđa. To što se desilo u Zvorniku, kazao je, nije u interesu Bošnjaka, jer oni žele mir, toleranciju i suživot.

"To što se desilo u Zvorniku nije odraz Bošnjaka, muslimana niti islama", naglasio je Salkić nakon sastanka sa Dodikom.

Josip Jerković, takođe potpredsjednik RS, izrazio je očekivanje da će ovaj slučaj u što kraćem roku biti rasvijetljen do kraja.

PUCANJ NA INSTITUCIJE

Željka Cvijanović, premijerka RS, poručila je da je u borbi protiv terorizma neophodno partnerstvo svih u BiH i da, kada je riječ o ovakvim stvarima, politička volja i saglasnost moraju da postoje.

Ona je naglasila da će apsolutni prioritet Vlade RS biti jačanje policijskih struktura RS u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i to je nešto od čega se nipošto neće odstupiti.

"Kada smo prije nekoliko sedmica ušli u veliku reorganizaciju i najavili reorganizaciju našeg ministarstva, čuli smo svakakve besmislene stvari da je sad nepotrebno da se radi tako", kazala je Cvijanovićeva.

Ovo jeste, dodala je Cvijanovićeva, napad na RS, napad na ono što su njena obilježja, na ono što jeste njena uniforma, jer je riječ o policiji.

"Ali isto tako smo svjesni da prijetnje postoje i za neka druga mjesta", poručila je Cvijanovićeva.

I Savjet ministara BiH najoštrije je osudio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku te ubistvo jednog i ranjavanje dvojice policajaca.

"Smatramo da je pucanj na policajca pucanj na institucije sistema i da niko ne može imati opravdanje da napadne i da puca na policajca. Pozivam sve pravosudne, policijske te obavještajno-sigurnosne agencije da povećaju stepen koordinacije i saradnje prilikom rasvjetljavanja ovog napada", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, nada se da će institucije u RS i BiH pokazati snagu, odlučnost i kapacitet da se terorizam pobijedi.

"Teroristički čin u Zvorniku izveden je podlo i brutalno i nije riječ o običnom incidentu. Ovo je napad na cijelu RS, BiH i sve koji žive ovdje", rekao je šef bh. diplomatije.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, smatra da je riječ o napadu na civilizacijske vrijednosti svakog demokratskog i civilizovanog društva.

"Ovakvi događaji u znatnoj mjeri ugrožavaju međunarodni status i ugled BiH, a to se odražava na mnoge oblasti u BiH, posebno na strane investicije", podvukao je Mektić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, navodi da je napad na Policijsku stanicu - napad na državu.

"U ovom slučaju to je i napad na suživot naroda u BiH", navodi Džaferović.

OPREZ I OPOMENA

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže da je nakon groznog terorističkog akta, koji se desio u Zvorniku, velika odgovornost na političarima iz reda bošnjačkog naroda.

"Oni treba u saradnji svih nas da urade dodatne napore da se ova situacija i ovi džepovi potencijalnog terorizma na neki način stave pod kontrolu u interesu svih građana BiH", poručio je Bosić.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da akt terorizma u Zvorniku, nažalost, pokazuje da terorizam kao savremena bolest čovječanstva u BiH ulazi u akutnu fazu.

"Strah me da ulazimo u fazu kada BiH gubi odgovor na ovaj globalni izazov i postaje njegova žrtva", upozorio je Špirić.

Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zahtijeva od svih institucija BiH da preduzmu sve zakonske mjere da se u budućnosti ovakvi slučajevi ne ponove.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, smatra da je ovaj napad još jedan dokaz da moramo biti oprezni i spremni da se suočimo s terorizmom, koji je najgora pošast međunarodnog karaktera.

"Zar nisu bili dovoljna opomena teroristički činovi u Bugojnu ili ispred Ambasade SAD u Sarajevu? Zar to nije bilo dovoljno jasno upozorenje da se protiv radikalnog vehabizma treba boriti svim zakonom dozvoljenim sredstvima", zapitao je Čubrilović.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, smatra da RS mora da se štiti odmah, snažno i odlučno, jer to traže svi njeni građani, i da o ovom pitanju mora da vlada sloga, bez obzira na sve političke razlike i prepirke.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, smatra da ovaj napad predstavlja ozbiljan pokušaj destabilizacije države i atak je na bezbjednost svih građana BiH, bez obzira na nacionalnost, vjerska i politička ubjeđenja.

Fadil Novalić, premijer FBiH, istakao je da bezumni čin koji se dogodio u Zvorniku predstavlja i direktni napad na BiH i sve njene građane.

Osudama terorističkog čina pridružile su se i brojne stranke, pa je tako iz SDP BiH poručeno da nema sumnje da je ovo bio napad na svakog građanina BiH. Lider te stranke Nermin Nikšić poručio je da se, bez obzira na motive, ovakvo nasilje ne može nikako opravdati.

SDA, takođe, najoštrije osuđuje ovaj napad, te ističe da posebno zabrinjava što je on izvršen na nevine čuvare reda i bezbjednosti. Opštinski odbor SDA Zvornik saopštio je da izražava duboko žaljenje zbog tragedije koja je zadesila ovaj grad i opštinu i sve njene stanovnike.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH, smatra da se treba usmjeriti u borbu protiv radikalizma i terorizma.

Petar Đokić, lider SP, ocjenjuje da pucanj u instituciju RS uz ratni poklič predstavlja pucanj u mir i suživot ne samo u Zvorniku i RS, već i u cijeloj BiH.

Anto Domić, gradonačelnik Brčkog, kaže da je bitno da stanovnici distrikta ovaj događaj ne dožive kao prijetnju jednog naroda drugom.

Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, Boračka organizacija RS i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornika osudili su juče teroristički čin u Zvorniku, pozivajući političke partije u RS da se ujedine u zaštiti ustavnog poretka i bezbjednosti.

Užasna vijest za RS i Srbiju

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, izjavio je da je teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku užasna i loša vijest za RS i Srbiju, te da će Srbija pomoći RS i finansijski i obavještajno.

"Predsednik Dodik izrazio je želju da Srbija pomogne u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravima koja ima, ne rušeći ničiji integritet. Mi ćemo pomoći i finansijski i obaveštajno", rekao je Vučić.

Ivica Dačić, šef srbijanske diplomatije, najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku i upozorio da na području regiona postoje veliki rizici od radikalnog islama.

Saosjećanje s porodicama žrtava

Rijaset Islamske zajednice u BiH najoštrije je osudio "kriminalni zločinački čin napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubistvo i ranjavanje policajaca i izražava puno suosjećanje s porodicama žrtava ovog napada u njihovoj boli i žalosti".

"Rijaset IZ očekujući da će se čim prije utvrditi pravi motivi napada kako on ne bi postao predmet političkih manipulacija, poziva sve nadležne organe da svojim postupcima jačaju ambijent podrške povratnicima i njihovu punu sigurnosti", navedeno je u saopštenju Rijaseta IZ u BiH.

Mehtić: Islam vjera mira

Halil ef. Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, izjavio je kako je islam protiv svakog oblika terorizma i nasilja.

"U islamu se zabranjuje i ne odobrava nasilje. Islam je u biti vjera mira, tolerancije i suživota sa drugim i drugačijima. Terorizam se ne može ničim pravdati. Riječ islam dolazi iz istog korijena kao i selam, što znači mir", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije