Društvo

Željko Kasap: Ponekad usisavam tepihe

Prijedorski glumac i reditelj Željko Kasap, koji zna da uživa u svakom danu, naročito slobodnom, ali i u poslu koji radi s ljubavlju, obožava druženja s prijateljima, vožnju motorom, isto onoliko koliko voli da popije kafu u prijedorskom kafe-baru "Inter", gdje gotovo svakodnevno odsijeda.

Malo je onih koji ne znaju za Željka Kasapa, čiji smisao za humor je gledaoce serijala "Bez pardona" i "Doevropljani" zasmijavao do suza, a koga smo gledali i u filmu "Turneja", hrvatskoj seriji "Urota" i u mnogo pozorišnih predstava.

Ne može bez televizije: Svoje slobodno vrijeme Kasap provodi sa porodicom, prijateljima i uz televiziju, bez koje ne može zamisliti svakodnevicu, a u posljednje vrijeme su obavezne i večernje šetnje.  

Njegov dan počinje kada se budi četvorogodišnja kćerka Sofija koju nakon spremanja sa suprugom Gordanom odvodi u vrtić, a zatim slijedi jutarnja kafa koju popiju zajedno.  

"To nam je možda jedinih dvadesetak minuta koje tokom dana na miru možemo da provedemo zajedno uz kafu, jer nakon toga svako ide svojim obavezama", priča Kasap.

Pošto nema fiksno radno vrijeme, dan planira u skladu sa obavezama koje ima u pozorištu, a koje zavise od režima rada i proba.

"Nekada nemamo ni subotu ni nedjelju slobodne, pa ja u šali kažem 'kada svi rade, mi ne radimo, a kad niko ne radi, mi radimo'", kaže Kasap.

Supruga Gordana se, nakon deset godina braka, navikla na takav tempo rada, a jednom se i sama uvjerila u to kako je raditi kao glumac.

"Odveo sam je na snimanje filma 'Turneja', gdje su ona, Sofija i Damjan bili angažovani kao statisti. Od tri sata popodne do 23.30 su bili na snimanju i tada su rekli da više nikada neće pitati za moje obaveze. Ta scena je u filmu trajala oko 30 sekundi, a snimana je više od osam sati", priča Kasap.

Iako se zanimljiv domaći novogodišnji program gotovo da ne može zamisliti bez Kasapa, ove godine, kako kaže, nije angažovan na novogodišnjem programu.

Trenutno radi novu dječju predstavu, čija premijera bi trebalo da bude pred novu godinu, a na ATV-u planira uraditi i nastavak serijala "Komšija protiv komšije".

Obavezne večernje šetnje: Svaki slobodan trenutak Kasap nastoji provesti sa porodicom, odlazeći na vikendicu, u šetnju, a zimi i na skijanje.

"Vikendica se nalazi na jednom prelijepom mjestu između dva obronka Kozare, ali nismo u prilici da često odlazimo tamo, jer obično nemamo toliko slobodnog vremena. Skijanje na Kozari jedva čekamo jer svi osim Sofije skijamo u porodici. Sofija je još mala, a pošto sam prije tri godine povrijedio meniskus na skijanju, ja sam zadužen da se sankam sa njom, dok Gordana i Damjan skijaju", priča Kasap.

Kada ima vremena i kada vremenske prilike to dozvoljavaju, kao veliki ljubitelj motora, Kasap sa prijateljima voli da odvoza po nekoliko krugova.

"Nisam ljubitelj velike brzine, volim da vozim polako, još ako imam dobro društvo, ljude koji ne vole da divljaju na motorima ili da voze na zadnjem točku, to je onda pravo uživanje. Nedavno sam kupio motor hondu šedou i jedva čekam proljeće da je ispitam na našim drumovima", priča Kasap.

Večernje šetnje koje su postale obaveza u posljednje vrijeme, ne propušta, jer želi da skine nekoliko kilograma.

"Zbog toga sam odlučio da svaku noć šetam, tako da provedem po dva do dva i po sata u šetnji po prirodi i već ima efekta, jer sam za mjesec dana skinuo četiri kilograma. Stavim ono čudo tehnike u uši, pa šetam uz dobru muziku. Tako da, ako me Prijedorčani vide da šetam sam ukrug, da znaju da nisam poludio, nego da skidam kilograme", kaže uz smijeh Kasap.  

Kada su u pitanju kućne obaveze, Kasap kaže da ponekad usisava tepihe, kako bi pomogao Gordani.

"Radim te kućne poslove da bi pomogao ženi, recimo usisavanje tepiha. U prijekoj potrebi znam skuvati tri, četiri vrste jela, čisto da preživimo nekoliko dana, jer se dešavalo da djeca i ja ostanemo sami, zbog prirode posla supruge", priča Kasap koji, kako kaže, zna da spremi jaja na sto načina, meso sa roštilja, te priloge, rižu ili makarone, kao i još neka brza jela za koja nije potrebno mnogo spretnosti.

Kafa kod prijatelja: Tokom dana, Kasap najradije pije kafu kod svog prijatelja u kafe-baru "Inter" u Prijedoru, gdje se osjeća najprijatnije.

"Ja sam kao inventar u tom kafiću, jer kada sam u gradu, kod njega pijem i jutarnju i popodnevnu kafu i čitam novine. On mi ne da da platim, onda se ja samo potpišem na račune i zezam ga da skuplja moje autograme, pa će ih jednog dana prodavati kada budem slavan", priča Kasap kome je kafa, inače omiljeni napitak, i pije je u neograničenim količinama.

Njegova omiljena hrana je meso, a posebno pileće bijelo meso sa prilozima i specijalnim sosom koji pravi njegova supruga. 

"Žena me malo usortala u braku, pa volim i njene specijalitete, a obožavam i njen kolač od sira, koji sam prvi put probao u Njemačkoj", kaže Kasap.

Djetinjstvo je proveo u Novom Gradu, kojeg smatra idealnim za odrastanje, koji djeci pruža veliku slobodu.

Kasap koji je, nažalost, rano ostao bez roditelja, bio je sin jedinac i kao takav, kako priča, odrastao je ušuškan prevelikom ljubavlju i brigom roditelja, koji su bili spremni da udovolje svakoj njegovoj želji.

"Kada sam upisivao Akademiju u Sarajevu, u biografiji sam napisao da sam rođen 12. novembra 1968. godine, igrom slučaja, na carski rez zato što je pokojna majka imala komplikacija i greškom ljekara izgubila dvoje djece, pa sam ja došao na rizik kao treće dijete, tako da sam kao jedinac odrastao uz preveliku ljubav roditelja, što mi uopšte nije smetalo", priča Kasap.

Kako je kao dječak imao gotovo sve što poželi, tako je dobio i dječji automobil na pedale, koji mu se jako dopao, a kakav je tada imao samo sin načelnika opštine Novi Grad.  

"Takvog auta nije bilo za kupiti ni u Banjaluci niti u Zagrebu, a onda je pokojni otac uspio naći jedan takav auto u Bihaću. Dok ga nisam dobio, bila je ludnica u kući", prisjeća se Kasap.

Kada je završio osnovnu školu, prvo je upisao školu za saradnika prevodioca pošto je odlično govorio njemački jezik.

Maštao da bude pilot: "Kada sam u razredu vidio da sam jedini dječak među 35 djevojčica, odlučio sam da se prebacim u drugu školu. Tako sam završio školu za poljoprivrednog tehničara, a danas ne znam ni kada se kukuruz sije", kaže Kasap.

Oduvijek je maštao da postane pilot, ali njegovi roditelji nisu željeli da im sin jedinac odlazi daleko na školovanje, tako da je odustao od te ideje. 

"Tako sam se morao oprostiti od toga. Gluma mi je uvijek bila kao hobi, kao neko rezervno zanimanje. Pošto nisam igrao fudbal, nisam znao da sviram gitaru, kako bih bio omiljen u društvu ako ne uz neke imitacije i viceve i tako je sve počelo", prisjeća se Kasap.

Pošto potiče iz krojačke porodice, razmišljao je da se počne baviti tim poslom. 

"Djed, baka, otac i majka su se bavili krojačkim poslom, jedino moj ujak koji je profesor muzičkog obrazovanja i ja smo pobjegli u umjetničke vode. Mislim da je i to povezano sa genetikom, jer je moj pokojni otac imao dobar smisao za humor, dok je majka bila vrstan imitator, tako da sam možda i to naslijedio od njih", kaže Kasap, dodajući da je kćerka Sofija talentovana za glumu i crtanje, dok u sinu Damjanu već gleda konkurenciju.     

Ljubav prema pozorištu prevladala je 1983. godine, kada je otišao u dramski studio u Novom Gradu i režiseru Predragu Šarcu saopštio da bi želio da se bavi glumom.

"Relativno mlad sam zavolio pozorište i ostao mu vjeran do danas", priča Kasap, koji 14 godina radi u Pozorištu Prijedor.

Njegova prva emisija, koju je radio bila je "Tak šou", koja je emitovana u 48 epizoda na TV Prijedor. Poslije je uslijedio serijal "Bez pardona" na RT RS, a zatim i "Doevropljani: na ATV-u.

Voli čitati knjige: Kasap se kao voditelj okušao i u serijalu "Komšija protiv komšije".

Glumio je u prvom banjalučkom filmu "Heroji za jedan dan", hrvatskoj seriji "Urota", filmovima "Turneja" i "Neke druge priče", koji će uskoro biti premijerno prikazan.

Slobodno vrijeme Kasap osim uz televiziju, rado provodi i čitajući knjige. 

"Uvijek kažem da imam kuma i dva prijatelja - knjigu i muziku. Ja sam ona generacija koja je odrastala uz knjige i kvalitetnu muziku, tako da sam oduvijek volio da čitam. Imam mnogo knjiga našeg pisca Bore Kapetanovića sa kojim sam i dobar prijatelj, a koje me uvijek nasmiju i opuste", priča Kasap, dodajući da knjigu Miroslava Antića "Koncert za 1001 bubanj" stalno nosi sa sobom.

Kada su u pitanju filmovi, više voli komedije, a filmove koje bi mogao da gleda više puta su "Ubistvo s predumišljajem" i "Bure baruta".

Iako je u Kasapovoj kući uvijek harmonična atmosfera, jedino oko čega se svađa sa djecom je kompjuter.

"Svi volimo da igramo kompjuterske igrice, tako da tu nastaje problem. Ja imam svoje igrice, Sofija svoje, a Damjan svoje, dok Gordana pravi red iako u tome slabo uspijeva", kaže Kasap.

LIČNA KARTA:

Datum rođenja: 12. novembar 1968. godine (igrom slučaja)

Horoskopski znak: škorpija/škorpija

Zanimanje: glumac i reditelj

Hobi: vožnja motorom i skijanje

Bračno stanje: oženjen

Obrazovanje: diplomirani pozorišnji reditelj  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije