Ex -Yu

Američka kompanija Fajzer plaćala doktore u Srbiji da bi uvećala prodaju lijekova

Američka kompanija Fajzer plaćala doktore u Srbiji da bi uvećala prodaju lijekova
Američka kompanija Fajzer plaćala doktore u Srbiji da bi uvećala prodaju lijekova

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju Fajzer i njenu kćerku firmu Vajet, zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lijekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Farmaceutski gigant Fajzer davao za mito milione dolara

Kako navodi Blumberg, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dvije kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant Fajzer plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, da bi uticali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbjeglo carinjenje.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dvije godine

Dodaje se, da su isplate vršene bez znanja ili odobrenja zvaničnika Fajzera, ali da su nesređene poslovne knjige i podaci firmi koje su radile za Fajzer sređivani u finansijskim izvještajima samog Fajzera.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dvije godine, ako Fajzer bude nastavio da sarađuje i ako bude preduzeo korake da se to ispravi, navodi Blumberg, i dodaje da cio dogovor mora da potvrdi američki federalni sud.

Kao neke od primjera korupcije, njujorška medijska korporacija, navodi Bugarsku, gdje su lokalni predstavnici potrošili 28.000 dolara za putovanja državnih doktora u Grčku, kao nagradu za ljekare koji su imali najviše prepisanih Fajzerovih proizvoda.

Takođe, plaćeno je i 17.000 dolara za konferencije o medicini na kojima su opet učestvovali doktori koji su prepisivali Fajzerove lijekove, dodaje se u sporazumu koji je ova kompanija potpisala sa Ministarstvom pravde SAD.

Kada je u pitanju Hrvatska, jednom državnom doktoru je plaćano u gotovom novcu, uz plaćene putne troškove, što je bila nagrada za pomoć i uticaj pri odlučivanju koji lijek može da se prodaje u zemlji.

Fajzer je priznao i da su u Rusiji doktori dobijali pet odsto od vrijednosti nekog prepisanog lijeka koji je proizvod kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije