Ex -Yu

Američki generali na vojnoj paradi u čast "Oluje"

Američki generali na vojnoj paradi u čast "Oluje"
Američki generali na vojnoj paradi u čast "Oluje"

ZAGREB - Na današnjem vojnoj paradi među zvanicama biće 42-ije strane delegacije koje će predstavljati ambasadori i visoki vojni zvaničnici, objavilo je Ministarstvo obrane Hrvatske. Iako je provobitno bilo zamišljeno da Vukovarskom ulicom prođe i dio savezničkih vojnika od toga se odustalo zbog kratkoće vremena za njihovo uvježbavanje.

Među visokim vojnim zvaničnicima biti će dva američka generala. Komadant Nacionalne garde Minesote, general Ričard Neš, koji je služio u BiH, Avganistanu, Iraku, te zamjenik zapovjednika američkih snaga za Europu, general Randž A. Ki, koji je služio na Kosovu, u Avganistanu, a kako hrvatska štampa navodi glavna je karika za podršku SAD u naoružavanju hrvatske vojske. Uz njih će biti američki ambasador u Hrvatskoj Kenet Merten.

Na svečanoj bini će biti i načelnik Glavnog štaba Albanije general Jeronim Bazo, načelnik Glavnog štaba Bosne i Hercegovine general Anto Jeleč, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Glavnog štaba Poljske , zamjenik ministra obrane Litvanije, visoki vojni zvaničnici iz Makedonije i drugi.

Kako saznajemo, predstavnika Rusije na vojnoj neće biti. Prema dostupnim informacijama, dio inostranih vojnihi diplomatskih predstavnika sutra će biti i na proslavi “Oluje” u Kninu.

Među njima i predstavnici SAD-a i Kine. To će biti prvi puta u 20 godina da će strane političke i vojne delegacije prisustvovati proslavi obljetnice 'Oluja'. Dolaskom na vojni mimohod i na proslavu u Knin strane zemlje daju politički i vojni legitimitet cijeloj operaciji 'Oluja' prvi puta nakon što je ona izvedena.

(Jutarnjilist.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije