Ex -Yu

Beč: Završen samit o izbjeglickoj krizi

Beč: Završen samit o izbjeglickoj krizi
Beč: Završen samit o izbjeglickoj krizi

BEČ - Premijer Aleksandar Vučić i najviši predstavnici još devet zemalja završili su razgovor o izbjegličkoj krizi u Beču, posebno o zapadnobalkanskoj ruti, na sastanku iza zatvorenih vrata, koji trajao više od tri sata.


Skup, koji je inicirao austrijski kancelar Kristijan Kern, imao je za cilj pronalaženje zajedničkog riješenja za izbjegličku krizu, to jest sprečavanja novog talasa preko balkanske rute.

Samit je počeo negdje oko 11.40 časova, radnim sastankom, nakon kojeg je priređen i radni ručak.

Premijeri Austrije, Srbije, Njemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Madarske, Bugarske Makedonije, kao i ministar unutrašnjih poslova Rumunije razgovarali su o mogućnostima daljeg tijesnog koordiniranja mijera u cilju obezbijedivanja spoljnih granica EU.

U delegaciji Srbije je bio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic, a ispred EU na skupu učestvuju evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopulos, kao i presjednik Saveta EU Donald Tusk.

Samit u Beču se održavao pod opsežnim mjerama bezbedjnosti, te su ulice oko sjedišta austrijske vlade bile zatvorene za saobracaj i pješake, a helikopteri nadlijetali ovaj dio grada.

Dačić: Vučić nije zadovoljan razgovorom na samitu u Beču

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da mu je premijer u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

"Zemlje učesnice samita imaju različite pristupe. Mi zidove nećemo praviti, ali nas to dovodi u tešku situaciju", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u zemlji i regionu, ali da Srbija neće ćutati na provokacije i napade.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije