Ex -Yu

Bondstil ide u ruke Turske

Bondstil ide u ruke Turske
Bondstil ide u ruke Turske

PRIŠTINA - Baza "Bondstil" na Kosovu i Metohiji biće prepuštena turskoj vojsci, kao najvećem američkom savezniku na tlu Balkana, rekao je Džo Diogardi, član Američko-albanskog savjeta.

"Pitanje sjevera Kosova mora biti riješeno prije povlačenja američkih vojnika sa Kosova", poručio je Diogardi.

Američka administracija saopštila je da će u 2012. godini značajno smanjiti budžet namijenjen finansiranju marinaca u bazi kod Uroševca, što će za posljedicu imati svođenje broja vojnika na oko 2.500, uz povlačenje vojne tehnike i naoružanja, srazmjerno procjenama o doprinosu ove baze bezbjednosti u regionu.

SAD su utvrdile prioritete smanjenja vojnog prisustva u svijetu, u skladu sa smanjenjem budžeta namijenjenog Ministarstvu odbrane. Poslije povlačenja iz Iraka, američki marinci bi, prema informacijama koje su procurile iz izvora bliskih američkom državnom sekretaru Hilari Klinton, trebalo da znatno smanje prisustvo na Balkanu.

Ovo se, u prvom redu, odnosi na smanjenje vojnika u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca, pošto se procjenjuje da skoro 5.000 vojnika i osoblja angažovanog u toj bazi nema ulogu i njihovo dalje finansiranje nije opravdano sa vojnog i ekonomskog aspekta.

Do smanjenja broja marinaca na Kosovu doći će krajem godine, kada EU i NATO riješe spor sa Srbijom o Kosovu, tvrdi izvor

"Jedini motiv daljeg prisustva marinaca na Kosovu jeste situacija na sjeveru, gdje su američki vojnici, više pravdanja radi sveukupnog prisustva na Kosovu preuzeli ulogu da stvore uslove za navodno uspostavljanje vladavine prava i da instaliraju kosovsku carinu i policiju na prelazima Jarinje i Brnjak s ciljem zaokruživanja kosovske nezavisnosti", rekao je Diogardi.

Prema izvorima bliskim komandi iz "Bondstila", opstanak ove baze je u direktnoj sprezi sa situacijom na sjeveru Kosova, pošto vojni stručnjaci, kako tvrde izvori bliski komandantu KFOR-a Erhard Drevsu, procjenjuju da će uklanjanje barikada i nasilno uspostavljanje carinskih punktova na prelazima 1 i 31 izazvati novu eskalaciju sukoba.

"Ostaje da se izvrši procjena rizika od moguće prijetnje Srbije i njenih saveznika, posebno poslije odgađanja pitanja pridruživanja Srbije EU i problema koji će se dodatno komplikovati na sjeveru Kosova zbog najavljenog referenduma", naveli su izvori bliski američkim marincima iz "Bondstila", naglašavajući da će marinci imati odlučujuću ulogu u smirivanju situacije u opštinama na sjeveru Kosova poslije uklanjanja barikada.

Prema ovom izvoru, odluka o uklanjanju barikada diktira opstanak, odnosno smanjenje marinaca na Kosovu, pa "otuda treba očekivati da će barikade biti uklonjene prije najavljenog referenduma 14. i 15. februara".

Izvor je naveo da je načelan dogovor o sprovođenju akcije postignut s najvišim predstavnicima EU, NATO-a i u načelu i s rukovodstvom Srbije, ali ostaje otvoreno pitanje modaliteta strategije o realizaciji naredbe, jer je Srbija zatražila dodatni rok, do isteka praznika zaključno sa srpskom Novom godinom, da sama riješi pitanje uklanjanja barikada i stavi tačku na funkcionisanje paralelnih institucija.

Marinci će imati odlučujuću ulogu u smirivanju situacije u opštinama na sjeveru Kosova poslije uklanjanja barikada

Prema istom izvoru, do smanjenja broja marinaca na Kosovu doći će krajem godine, do kada će EU i evropske zemlje članice NATO-a riješiti spor sa Srbijom o njenom neposrednom učešću na sjeveru Kosova.

"To se mora skinuti sa dnevnog reda, pošto je Obamina administracija pod velikim pritiskom oko 750.000 Albanaca nastanjenih u SAD i sve češćim upozorenjima obavještajnih krugova iz Prištine da se Albanci okreću prijateljima sa Bliskog istoka, koji ne odustaju od namjere da na Kosovu uspostave jako jezgro radikalnih islamističkih pokreta. U tom kontekstu Turska je jedina zemlja na koju SAD računaju, jer se procjenjuje da Turska povećanim prisustvom na Kosovu zaokružuje svoju interesnu sferu na Balkanu i u Evropi", rekao je izvor.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije