Ex -Yu

Boris Tadić sutra podnosi ostavku

Boris Tadić sutra podnosi ostavku
Boris Tadić sutra podnosi ostavku

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio je danas da skrati svoj predsjednički mandat i podnese ostavku na ovu funkciju, što će značiti da će, uz parlamentarne i lokalne, biti raspisani i predsjednički izbori u Srbiji.

Tadić je rekao novinarima da je to njegovo zakonsko pravo i da time omogućava da 6. maja u Srbiji budu održani opšti izbori.

On je istakao da to čini zato što je odgovoran i dodao da smatra da je za kompleksne reforme koje predstoje Srbiji potreban novi legitimitet.

Tadić je rekao da će sutra poslati pismo predsjednici parlamenta Srbije Slavici Đukić-Dejanović koja treba da odluči o datumu raspisivanja predsjedničkih izbora.

On je naglasio da s puno optimizma očekuje te predsjedničke izbore, da se ne plaši konkurencije i da očekuje da će pobijediti.

Tadić je naveo da je potrebno da se građani na izborima opredijele kojim putem će Srbija ići, a da on nudi put "I Evropa i Kosovo'', navodeći da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

Skraćivanjem predsjedničkog mandata, u Srbiji će biti održani deseti izbori za prvog čovjeka države. Izbori se, prema Ustavu, održavaju svake pete godine. Prvi put su održani 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena.

Objašnjavajući novinarima razloge za donošenje takve odluke, Tadić je rekao da Srbiji predstoje opsežne reforme, i da je neophodno da njih sprovedu osnažene institucije.

"Za te reforme potreban je novi legitimitet i osnaženi mandat svih državih institucija, a taj legitimitet daju samo građani na izborima, i zato je najracionalnije i najsvrsishodnije da to bude na opštim izborima", rekao je Tadić, i objasnio da je njegova odluka proistekla iz osjećanja političke odgovornosti.

Prema njegovom uvjerenju, politika i Kosovo i EU može da bude  astavljena, jer je to jedina realistična politika za koju je moguće dobiti povjerenje većine građana Srbije.

"Necemo priznati Kosovo", istakao je predsjednik Srbije

"Nisam odlagao odluku o izborima i ne očekujem probleme sa SPS", rekao je Tadić.

On je rekao da ne bi bilo prostora za političke reforme ukoliko bi izbori biti održavani u različito vrijeme, te da su mu građani, sa kojima je u posljednje vrijeme imao mnogo prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

"Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju", našalio se Tadić, ali je dodao da je uvjeren u pobjedu na predstojećim izborima.

"Sasvim sam siguran da ćemo pobijediti", rekao je Tadić, i dodao da će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme.

"Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da učestvuju u ekonomskim reformama. Nastavićemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanjem konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povećanju broja radnih mesta", objasnio je Tadić.

Predsjednik Srbije je naglasio da će poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda i iz sportskog ugla.

Upitan koji mu je bio najteži trenutak u dosadašnjem mandatu, Tadić je ojasnio da je to bilo uskraćivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, čime je politika Srbije bila dovedena u pitanje.

Tadić je rekao da je uvjeren u pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima, i da se ne pribojava poraza.

"Plašim se samo ljudske pohepe, brutanosti, agresije, zla koje takođe postoji među ljudima i institucijama. Voeo bih prosto da svi zajedno izgrađujemo jedno bolje društvo", rekao je Tadić.

Pitanje vremena nije suštinsko u približavanju EU

 Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da bi proces pristupnih pregovora Srbije sa EU mogao trajati pet do sedam godina, i naglasio da pitanje vremena nije suštinsko u procesu približavanja EU.

"Koliko vrmeena - to nije suštinsko pitanje, već je to koliko kvalitetno će se osposobiti svaki dio društva", kazao je Tadić na sastanku stručne grupe koordinacionog tijela za proces pristupanja EU na kojem se razgovara o narednim koracima koje očekuju Sbiju na putu evropskih integracija.

Tadić je ocijenio da Srbija danas nije "društvo konfliktnih potencijala" kao prije četiri godine.

"Danas je srpsko društvo drugačije društvo, a to je posljedica reformi koje su rezultirale statusom kandidata" za članstvo u EU, kazao je Tadić.

On je ocijenio da je put koji je Srbije prošla prethodnih godina bio "bremenit iskusenjima" i da je pred zemljom rješavanje još kompleksnih problema i novih iskušenja, ali je izrazio optimizam u pogledu budućnosti.

"Veliki sam optimista zbog postignutog. Pregovori sa EU obavljaće s u kompleksnim okolnostima, pored ostalog zbog specifičnosti kosovskog

izazova", kazao je Tadić i dodao da se problem Kosova mora rešavati sa "drugačijom kreativnošću".

Tadić je ocijenio da je Srbija prešla duži put nego druge zemnlje koje su dobile status kandidata i da pitanje vremena nije suštinsko u procesu približvanja EU.

Rekavši da je "namjeran" da ponovo bude predsjednik Srbije, Tadić je

istakao da je prilikom učešća u političkom procesu "najvažnije šta se postigne, a ne postane".

"Srbiji su potrebni ljudi koji žele da ostave svoje delo iza sebe i da ne učestvuju u političkom procesu da bi nešto postali nego postigli", kazao je Tadić.

Dvije kandidatkinje za premijera

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je danas novinarima, sa kojima je, nakon što je saopštio da je skratio svoj mandat, nastavio da ćaska u opuštenoj atmosferi ispred Palate Srbija, da veliku šansu da budu kandidati za premijera imaju dvije žene.

"Veliku šansu imaju dve kandidatkinje, ali to nisu one koje se pominju u medijima", rekao je Tadić.

Na pitanje kako se osjeća sada kada je odlučio da skrati mandat i omogući i predsjedničke izbore, odgovorio je "Osjećam se super".

U ćaskanju sa novinarima, on se takođe se prisjećao svega onoga što je radio do sada, koje je poslove obavljao.

Tako je podsjetio da je svoj radni vijek počeo kao kolporter i da je neobično dugo vremena proveo sa novinarima.

Dejanović: Izbori vjerovatno 6. maja

 Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je obaviještena da je predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio da "skrati mandat" i rekla da će vjerovatno izbore raspisati za 6. maj.

"Izbore neću danas sigurno raspisati. Čekam najprije zvaničnu informaciju od predsjednika, mada smo imali jedan razgovor i obaviještena sam o skraćivanju mandata", rekla je ona novinarima u Skupštini.

Ona je rekla da je prilično jasno da je odlučeno da se mandat predsjednika skrati da bi svi izbori - parlamentarni, lokalni, pokrajinski i predsjednički održali istog dana i vjerovatno će tako i biti

"Ali sačekajmo još 24 sata", rekla je predsjednica Skupštine.

Ona je objasnila da, ako želi da se izbori održe 6. maja, mora da ih raspiše do 7. aprila, a da kandidati svoje prijave mogu da podnesu do 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije