Ex -Yu

Bozanić u Vatikanskoj banci drži 3,4 miliona evra

Bozanić u Vatikanskoj banci drži 3,4 miliona evra
Foto: Tanjug | Bozanić u Vatikanskoj banci drži 3,4 miliona evra

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zajedno za pet visokih crkvenih dostojanstvenika u Vatikanskoj banci drži 3,4 miliona evra! Prema izvještaju Vatikanske banke, šestorica članova Kardinalskog odbora deponovali su 2014. godine 2,3 miliona evra što je do danas, zbog kamata, dostiglo iznos od 3,4 miliona.

Koliki je dio Bozanićev zasada nije tačno utvrđeno, ali se pretpostavlja da se radi o pola miliona evra. Kaptol tvrdi da nije riječ o privatnom novcu koji pripada Bozaniću.

U nizu seksualnih i finansijskih afera koje potresaju Vatikan, sada je uslijedila i ova sa novcem za koje se ne zna ni odakle je, ni kome je namijenjen. Sve je izašlo na vidjelo kada je Vatikanska banka izlistala povjerljive izvještaje o svojim štedišama, a na popisu su se našli i članovi Kardinalskog odbora koji bi trebali da kontrolišu poslovanje banke.

Uslijedio je pingpong između kardinala i Vatikanske banke, jedni druge upućuju na komentare, ali ostaje pitanje odakle tolike pare kardinalima na računu. S druge strane, govori se o "siromašnoj" crkvi i sve manjim prihodima, a u Hrvatskoj država i dalje daje velika sredstva za finansiranje crkve.

Crkveni novac i dalje je nepoznanica i za sam vatikanski vrh, a kardinal Đorđ Pel koji je vodio finansije Svete stolice otišao je u Australiju da bi dao odbranu na optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika. I glavni vatikanski revizor Libero Milone nedavno je podneo ostavku bez ikakvog objašnjenja.

IMUĆNI

Vatikanska banka koja je osnovana 1942. godine, a prije se zvala Institut za religijske poslove, ponovo je tako u fokusu zanimanja ne samo vjernika, već i svih onih koji se čude da Vatikan redovno ostvaruje minuse, dok su kardinali nevjerovatno bogati. Da se ne govori o onima poput kardinala Tarcizija Bertonea koji stanuje u stanu od oko 500 kvadrata, a opremljen je novcem bolnice koja liječi djecu.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije