Ex -Yu

Brdo - Brioni: Učesnici skupa stigli na Pantovčak

Brdo - Brioni: Učesnici skupa stigli na Pantovčak
Brdo - Brioni: Učesnici skupa stigli na Pantovčak

ZAGREB - Američki potpredsjednik Džo Bajden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, potpredsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su srijedu iza podneva na Pantovčak gdje su ih dočekali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Bajden i Tusk su počasni gosti vanrednog samita Brdo-Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Evrope, inicijative pokrenute 2013. kako bi se kroz reforme i približavanje Evropskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija evropskog jugoistoka.

Uz drugog čovjeka SAD-a, Tuska i Heinza Fischera, na vanredni skup u Zagreb su stigli predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Redovni godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni održan je u junu u Budvi u priustvu Fišera, a je ovaj vanredni samit svojevrsni dijalog ne samo regije jugoistočne Evrope i EU-a već i SAD-a koji se preko Džoa Bajdena nakon godina “apstinencije” vraća na ove prostore.

Grabar-Kitarović smatra da summit dolazi “u pravo vrijeme”, a nazočnost američkog potpredsjednika govori o nastojanju SAD-a da se više nego dosad uključi u raspravu o sigurnosti, terorističkoj prijetnji i rizicima u ovom dijelu Evrope.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije