Ex -Yu

Završen samit u Zagrebu: Upućen poziv na zajedničku saradnju u borbi protiv terorizma

Završen samit u Zagrebu: Upućen poziv na zajedničku saradnju u borbi protiv terorizma
Završen samit u Zagrebu: Upućen poziv na zajedničku saradnju u borbi protiv terorizma

ZAGREB - U Zagrebu je počeo samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je okupio lidere regiona, uz učešće predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i američkog potpredsjednika Džo Bajdena. Ovom skupu prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH.

18.45 Zemlja članice procesa Brdo-Brioni složile su se da je za jačanje stabilnosti i bezbjednosti u jugoistočnoj Europi nužno nastaviti jačati transatlantsko parnerstvo SAD-a i EU te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije i proces evroatlantske integracije, da bi na kraju Evropa bila "cjelovita, slobodna i u miru", stoji u zajedničkoj izjavi.

"Dogovoreno je kako za postizanje stabilnosti i sigurnosti te blagostanja jugoistočne Evrope moramo nastaviti da jačamo transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU, unijeti novu energiju u proces proširenja Unije za države kandidatkinje te proces transatlantske integracije za one koji žele pristupiti NATO-u", piše u izjavi predsjednika Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije.

EU i SAD su, dodaje se, "izrazile čvrstu predanost unapređenju i podupiranju ovih evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa članica procesa Brdo-Brioni, što će pomoći ostvarenju naše zajedničke strateške vizije Evrope koja je cjelovita, slobodna i u miru".

Predsjednici regije jugoistočne Europe  su, u svjetlu najnovijih događanja u svijetu, razgovarali na plenarnoj sjednici o bezbjednosnoj situaciji na globalnom nivou i složili se da je u borbi protiv globalnih bezbjednosnih izazova nužan redovan dijalog na operativnom nivou između SAD-a, EU i država jugoistočne Evrope.

"Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja do sada nezabilježen izazov i s humanitarnog i sa beubjednosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile spoljne granice Evropske unije te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njime pogođene", ocijenili su predsjednici.

Šefovi država su samit iskoristili i kako bi izrazili "zgroženost" zbog brutalnosti terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku te pozvali na efikasne globalne mjere usmjerene na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

U borbi protiv tih pošasti pozvali su na širu međunarodnu suradnju kao i bolju koordinaciju i razmjenu informacija među policijskim agencijama.

18.30 Slovenački predsjednik Borut Pahor ocijenio je kako je današnji samit u Zagrebu pozitivna i podsticajna priča. Rekao je da su svi učesnici saglasni u ocjeni kako je potrebno učiniti sve da se osigura mir, stabilnost i saradnja u svjetlu evroatlantskih integracija.

18.20 Predsjednik Evropkog savjeta Tusk kazao je kako je ovaj proces doprinos pomirenju u jugoistočnoj Evropi, što je, kako je ocijenio, ključno za nju.

"Evroatlantske integracije će pomoći napretku u jugoistočnoj Evropi", smatra Tusk.

EU je suočena sa izbjegličkim talasom, a na tom pitanju se mora sarađivati i koordinisano raditi. EU je sprema da pruži pomoć, ali ovo je globalni problem.

Potreban je takođe sveobuhvatan pristup borbi protiv terorizma, ali i zajedničke aktivnosti u vezi sa problemom stranih ratnika.

Nakon rušenja ruskog aviona u Turskoj, nastala je opasna situacija, pa Tusk poručuje kako svi moraju ostati smireni i ostaviti otvorene sve kanale komunikacije, kako bi se smanjile napetosti.

18.10 Potpredsjednik SAD Džo Bajden zahvalio je na gostoprimstvu u Zagrebu. Ocijenio je da je današnji samit izuzetno produktivan. Kazao je da je privilegovan učestvovanjem na ovom samitu.

"Imao sam osjećaj kao da prisustvujem razgovoru jedne porodice", rekao je on. "Jugoistočna Evropa mi je važna već 25 godina, a moj interes za ovu regiju nije se smanjio ni u posljednje vrijeme".

Svima je san mirna i jedinstvena Evropa, a to, kako je naglasio, nije moguće bez jugoistočne Evrope. SAD nikada nije ostavila ovo područje, jer uvijek motre na Evropu, dodao je potpredsjednik SAD.

"Svaki put kada se vratim ovdje, vidim napredak. Nakon rata, desila se korjenita promjena", rekao je on.

Evropi i SAD važno je kakva će biti budućnost ove regije.

"Čvrsto smo predani integraciji ove regije po prvi put u institucionalne strukture Evrope. Nema razloga da granice EU ne objedinje granice ovih država, a ne da ih dijele", poručio je Bajden.

Ulazak balkanskih država u EU i NATO je najbolji način za ostvarivanje sigurnosti i prosperiteta, istakao je on. Vrata NATO-a ostaju šitom otvorena, a SAD podržava članstvo u ovaj savez svih balkanskih država.

Kazao je kako EU omogućava dijaloge Srbije i Kosova, što je istorijski korak.

"U BiH je došlo do ekonomske refore, ali sve traje predugo. Narod BiH zaustavljen je na putu napretka, jer se reforme presporo odvijaju", upozorio je Bajden.

Ova regija, istakao je, ima ogromne potencijale, ali je blokirana zbog rascjepkanosti, korupcije, institucije ne omogućavaju ljudima da postignu šanse koje bi im se trebale pružiti. Postoji mnoštvo izazova, a jedan od osnovnih je bezbjednosna situacija, o čemu je danas bilo posebno govora.

17.59 Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da je sastanak bio dijalog između jugoistočne Evrope, EU i SAD o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja jugoistočne Evrope.

"Jugoistočna Evropa više nije područje o kojem se govori negdje drugo, nego sa kojim se razgovara", kazala je ona.

Kitarovićeva je predstavila zaključke današnjeg samita, poručivši da Evropa neće biti cjelovita bez jugoistočnog dijela.

"Konsolidovanje Evrope jedino je moguće ukoliko EU obuhvati sve države jugoistočne Evrope", dodala je ona.

17.50 Učesnici samita potpisali su deklaraciju u kojoj se nalaze zaključci današnjeg sastanka. Deklaracija nosi naziv: "Zajednička strateška vizija Evrope koja je cjelovita, slobodna i u miru".

17.45 Samit u Zagrebu je završen i u ovim trenucima počinje konferencija za novinare.

17.35 U zaključcima samita u Zagrebu navodi se da su učesnici razgovarali o sadašnjim izazovima, kao i o mogućnostima za jačanje stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u Jugoistočnoj Evropi.

"Združeni u jedinstvu i solidarnosti i zgroženi brutalnošću terorističkog napada u Parizu, kao i terorističkih činova u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku, pozvali smo na efikasna i djelotvorna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, koji utiču na sve nas. Ključna je šira međunarodna saradnja, kao i bolja koordinacija i razmjena informacija među policijskim agencijama", navodi se, između ostalog, u izjavi.

17.30 Zbog dolaska američkog potpredsjednika, evropskih zvaničnika i regionalnih lidera u Zagreb stepen bezbjednosti podignut je na najviši nivo i u gradu važi posebna regulacija saobraćaja. Tako stanje će se zadržati do 20 sati.

16.40 Na konferenciji za novinare obratiće se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, njen slovenački kolega Pahor, te Džo Bajden i Donald Tusk. Tom prilikom biće predstavljeni i zajednički zaključci sastanka.

15.38 U 17.15 zakazana je konferencija za novinare. Inače, pojedini novinari akreditovani za praćanje ovog skupa požalili su se na uslove rada. "Dugogodišnji sam novinar na ORF-u, imam i ured u Ukrajini, ali ovo što sam doživio u press centru na samitu procesa Brdo-Brioni u Zagrebu nisam ni na ratištu. Nema interneta, nema stolica, nema stolova", prokomentarisao je uslove rada novinara u press centru na Pantovčaku austrijski novinar Kristijan Veršuc na svom Facebook profilu.

15.02 Vlada Hrvatske: Milanović i Bajden o izbjegličkoj krizi

Iz Vlade Hrvatske saopštavaju da se premijer Zoran Milanović sastao danas u Banskim dvorima s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džoom Bajdenom. Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija na Bliskom Istoku, posebno rat u Siriji.

Premijer Milanović i potpredsjednik Bajden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Evropa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili prva potpredsjednica Vlade i ministrica spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić i ambasador RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bajdena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Kolin Kal i ambasador SAD-a u RH Džulijeta Vals Nojes, navodi se u saopštenju Vlade.

14.30 Specijaliteti na stolu

Nakon zajedničke fotografije za visoke goste samita Brdo-Brioni, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priredila je ručak pod motom 'Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši". Posluživali su se hrvatski specijaliteti, uz vrhunska slovenačka vina, a organizatori su time željeli poslati poruku kako dvije susjedne zemlje, Hrvatska i Slovenija uz organizaciju ovog skupa održavaju i dobre prijateljske odnose.

Za istim stolom sjedili su srpski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali nisu progovorili ni riječi, piše Jutarnji list.

14.05 Pahor: Članstvo u EU i NATO čuva mir i stabilnost

Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Evrope jer ona motiviše na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je slovenački predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom.

Pahor je rekao da je svrha Zagrebačkog samita prije svega podrška evropskoj perspektivi za države u regiji i perspektivi članstva u NATO-u za one države koje to žele, te da vrata ostanu otvorena za sve koji se žele pridružiti.

"To održava želju u državama da provedu reforme", kazao je i dodao da se time takođe održavaju mir i stabilnost.

Slovenački predsjednik takođe je rekao da je s Bajdenom razgovarao o izbjegličkoj krizi, kako smanjiti broj izbjeglica, te o tome "kako djelovati zajedno da se spriječi humanitarni problem."

Pahor je ocijenio je da je sastanka s Bajdenom bio "dobar i koristan".

14.22 Samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je okupio lidere regiona,  a počasni gosti ovog sastanka su potpredsjednik SAD Džo Bajden, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer. Njih su iza podneva na Pantovčaku dočekali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Nakon zajedničke fotografije za visoke goste samita Brdo-Brioni Kolinda Grabar-Kitarović priredila je ručak pod motom ''Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši”.

Za istim stolom sjedili su srpski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali nisu progovorili ni riječ, objavio je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Inače, na ručku su se posluživali hrvatski specijaliteti, uz vrhunska slovenačka vina, a organizatori su time željeli poslati poruku da dvije susedne zemlje, Hrvatska i Slovenija uz organizaciju ovog skupa održavaju i dobre prijateljske odnose.

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, zatim predsjednik Albanije Bujar Nishani, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

Ministrica spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako je dolazak američkog potpredsjednika Džo Bajden u Hrvatsku na samit zemalja jugoistočne Evrope vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

Biden: Ova regija od velikog interesa za SAD posljednjih 25 godina

"Za SAD i mene lično, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od velikog interesa", kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin. Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Ranije je istaknuto da će na samitu biti izražena podrška EU i SAD o uključivanju država regiona u EU i stabilizaciji i rješavanju njihovih odnosa. Zagrebački samit biće ujedno i prilika za raspravu o bezbjednosnim izazovima, terorističkim prijetnjama i radikalizaciji, kao i da se ponovo iskaže odlučnost i protivljenje takvim pojavama.

"Daće Bog da se uvijek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo saradnju", napisao je Nikolić na svom Tviter profilu.

Srpski predsjednik će se tokom boravka u Zagrebu sastati i sa predsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije