Ex -Yu

Budimir: Srba će biti manje

Budimir: Srba će biti manje
Budimir: Srba će biti manje

BEOGRAD - Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocijenio je da će broj popisanih Srba u Hrvatskoj biti manji nego na prošlom popisu.

"A na prošlom popisu 2001. godine bilo ih je 201.000 ili 4,5 odsto. Sada će, po svoj prilici, taj procenat biti oko tri odsto, baš onako kako je projektovao i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman kada je odlučio da ratom i etničkim čišćenjem riješi problem Srba u Hrvatskoj", izjavio je Budimir.

Prema njegovim riječima, ovo je sigurno statistika koja će zadovoljiti Hrvatsku, jer Srbi nikada više neće predstavljati ono što su bili, a njihove zasluge u stvaranju "avnojevske Hrvatske" biće izbrisane, kao i hiljade srušenih spomenika NOB-a koji su podsjećali na antifašizam.

Budimir je proteklih dana boravio u Hrvatskoj, gdje je kaže bezuspješno pokušao da obavi svoju građansku dužnost i da se popiše.

Zadovoljstvo

Statistika će zadovoljiti Hrvatsku, kaže Budimir

On naglašava da iz Zadarske županije stižu vijesti da su Srbi, zahvaljujući "inventivnosti" popisivača, počeli opet napuštati pravoslavlje i vraćati se na unijate (grkokatolike), na šta ih je svojevremeno primoravala Katolička crkva u prvoj polovini 19. vijeka kako bi ih preobratili u "carsku vjeru".

"Namjera je da iskoriste ovaj popis i pronađu one koji bi osnažili nedavno osnovanu 'hrvatsku pravoslavnu zajednicu', koja je za svoje središte odredila Knin", objašnjava Budimir.

On kaže da tako Hrvatska polako, ali sigurno, utire put za prijem u članstvo EU koja ostaje slijepa i gluva na sve apele koji joj se upućuju da Hrvatska ne ispunjava važeće standarde oduzimajući Srbima, svojim državljanima, osnovna ljudska i građanska prava pretvarajući ih u građane drugog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije