Ex -Yu

Četvoro mrtvih zbog salmonele od uskršnjih jaja

Četvoro mrtvih zbog salmonele od uskršnjih jaja
Četvoro mrtvih zbog salmonele od uskršnjih jaja

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u staračkom domu u Vranićima kod Čačka, gdje je u četvrtak proglašena zaraza salmonelom.

Rano u nedjelju ujutru preminula je i četvrta osoba zaražena salmonelom, prenio je Tanjug.

Bakterijom je bila zaražena 41 osoba, od kojih su sedmoro zaposleni u ovoj gerijatrijskoj ustanovi. Sumnja se da je epidemiju izazvalo konzumiranje uskršnjih jaja koja nisu bila dovoljno skuvana.

U petak uveče kod troje štićenika naglo se pogoršalo zdravstveno stanje, o čemu je obaviještena služba hitne pomoći u Čačku, piše Blic.

„Naše ekipe odmah po pozivu izašle su na teren, ali su lekari, nažalost, samo mogli da konstatuju smrt“, izjavio je načelnik ove službe dr Slobodan Vidojević.

Prema nezvaničnim saznanjima, dvoje preminulih imalo je simptome crijevne infekcije, dok treća osoba nije pokazivala bilo kakve znake trovanja.

„Tražili smo da se uradi obdukcija naših korisnika koji su bili zaraženi salmonelom i to će biti urađeno ukoliko se rodbina preminulih s tim saglasi. Smrtni slučajevi su, nažalost, česta pojava u ustanovama ovog tipa i ovde uvek postoji nekoliko štićenika koji su u kritičnom stanju“, kaže Dejan Marić, sin vlasnika doma Pere Marića.

S druge strane, u gerijatrijskom domu u Vranićima tokom jučerašnjeg dana vladalo je pravo opsadno stanje, jer su potomci štićenika centra na sve načine pokušavali da dobiju što više detalja o stanju njihovih roditelja i rođaka. Neki su izrazili želju da svoje najbliže vrate kući, a sve ih je interesovalo kakvu zdravstvenu njegu oni dobijaju u ovom trenutku.

„Na prvu vest o zarazi oca smo hteli da odvedemo iz doma, ali su nam savetovali da to nije pametno zbog opasnosti za ostale ukućane, kao i zbog očevog krhkog zdravlja. Ovo je za nas veliki šok. Ne želimo da dajemo ishitrene izjave o bilo čijoj odgovornosti, ali očekujemo da nadležni organi sprovedu ozbiljnu istragu povodom ovog slučaja“, rekla je kćerka jednog od preminulih.

Pero Marić, kog je vijest o zarazi salmonelom zatekla na službenom putu u Njemačkoj, naglašava da su svi korisnici doma imali odgovarajuću zdravstvenu njegu u samom objektu.

„Čak je i naša doktorka, koja je i sama zaražena salmonelom, ostajala u ustanovi i brinula o starima. Niko dosad nije imao primedbe i pritužbe na naš rad“, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije