Ex -Yu

Dačić: Beograd se ne okreće više Zapadu, niti okreće leđa Rusiji

Dačić: Beograd se ne okreće više Zapadu, niti okreće leđa Rusiji
Dačić: Beograd se ne okreće više Zapadu, niti okreće leđa Rusiji

BEOGRAD - Srbija se ne okreće više Zapadu, niti okreće leđa Rusiji - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je za "Večernje novosti" rekao da nema nikakvog hlađenja odnosa sa Rusijom, da će ti odnosi biti sve bolji, ali da put ka EU ostaje strateško opredjeljenje Srbije.

On je rekao da su učestali napisi u pojedinim medijima da Beograd okreće leđa Moskvi samo proizvoljna tumačenja.

Dačić je za "Blic" rekao da Srbija nije promijenila svoju spoljnu politiku, niti je Rusija pritiska da odustane od EU, niti Zapad traži da se distancira od Moskve.

On je rekao da su strateški ciljevi Srbije nepromijenjeni - EU, njegovanje tradicionalnih odnosa s Rusijom i Kinom i regionalna stabilnost.

"Mi se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da Rusija nikada nije tražila od Srbije da ne ide u EU, niti je bilo čime ucjenjuje.

"Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka", istakao je Dačić,

Navodeći da Srbija produbljuje i popravlja odnose međusobnog povjerenja i partnerstva sa SAD, Dačić je rekao da ni Vašington, niti Moskva ne traže nešto od Srbije kao predsjedavajućeg OEBS-a.

"Srbija nikad nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan", rekao je Dačić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije