Ex -Yu

Dačić: Favorizovali strane kompanije na štetu "Galenike"

Dačić: Favorizovali strane kompanije na štetu "Galenike"
Dačić: Favorizovali strane kompanije na štetu "Galenike"

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je u svojstvu svjedoka dao iskaz u Specijalnom sudu povodom malverzacija u državnom preduzeću "Galenika", gdje nije govorio o svojoj odgovornosti, nego o tome kako su strane kompanije bile favorizovane u odnosu na ovu domaću fabriku lijekova.

Dačić kaže da je, prema njegovim saznanjima, u ovom slučaju bila favorizovana njemačka kompanija "Štada" i to na štetu "Galenike".

"Od mene su tražili informacije kako je Vlada reagovala kada je nastala kriza u plaćanju i pitali su me kakva je bila politika Vlade kada je reč o favorizovanju određenih kompanija na tržištu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je pričao samo o politici Vlade Srbije u tom periodu, te izrazio spremnost da, ako bude potrebno, ponovo ode u sud.

Dačić je naveo da mu je u sudu rečeno da će iskaz u ovom predmetu dati i bivši premijer Mirko Cvetković, bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić i tadašnji državni sekretar u Ministarstvu privrede Nebojša Ćirić.

Dačić je naveo da mu je tadašnji ministar zdravlja rekao da fabrika ne može direktno da prodaje lijekove, nego preko veledrogerija.

"Cilj je bio da se Nemci ne naljute i ne odu iz zemlje, da se postigne kompromis", rekao je Dačić.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić ranije danas je potvrdio da je u Specijalnom sudu saslušan kao svjedok odbrane u slučaju "Galenika".

Policija je u maju ove godine uhapsila osam osoba, među njima i bivšeg predsjednika Uprvanog odbora "Galenike" i direktora SPS-a Dejana Backovića, zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama čime su kompaniju ošetiti za 75 miliona evra tokom 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije