Ex -Yu

Dačić: Izetbegovićev potez ugrožava stabilnost BiH i regiona

Dačić: Izetbegovićev potez ugrožava stabilnost BiH i regiona
Dačić: Izetbegovićev potez ugrožava stabilnost BiH i regiona

BEOGRAD - Potez bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u dubokoj je suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističući da se time ugrožava stabilnost BiH, ali i regiona.

Tim potezom region se ponovo vraća u prošlost, ocijenio je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom EK za proširenje Kristijanom Danijelsonom o situaciji u regionu, u svjetlu toga što je na osnovu odluke Izetbegovića, podnijet zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

"Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u prošlost, umesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja i dodao da će preduzeti sve mjere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Srbija posvećena regionalnoj saradnji

Šef srpske diplomatije naznačio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri djeluju na isti način.

"Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unapredi sveukupne odnose sa BiH", podvukao je Dačić.

Srbija će ostati dosljedna svojoj politici dobrosusjedskih odnosa

Srpski ministar je poručio da će Srbija ostati dosljedna svojoj politici dobrosusjedskih odnosa i pomirenju u regionu, ali neće dozvoliti nikakva poniženja ili akte neprijateljstva prema srpskom narodu.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u Hrvatskoj i rekao Danijelsonu da je Srbija u više navrata morala da reaguje na evidentne pokušaje revizionizma ustaške i fašističke politike koja je sprovođena u NDH, a koje prati odmazda prema svemu što je srpsko i koje, kako je dodao, hrvatske vlasti ne sprečavaju.

Ministar je istakao da to nije pitanje samo odnosa prema pripadnicima srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, već prije svega vrednosti i principa koje jedna država članica EU mora da poštuje, jer su oni utkani u samu srž Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije