Ex -Yu

Dačić: Srbe će u Sarajevu ponovo optužiti za izazivanje Prvog svetskog rata

 Dačić: Srbe će u Sarajevu  ponovo optužiti za izazivanje Prvog svetskog rata
Dačić: Srbe će u Sarajevu ponovo optužiti za izazivanje Prvog svetskog rata

TEKERIŠ - Svečanim polaganjem vijenaca, uz državne i vojne počasti danas je u Tekerišu kod Loznice obilježena 99. godišnjica Cerske bitke, u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića koji je poručio da Srbija 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata mora da se bori za istinu o tom sukobu i protiv revizije istorije.

 Obraćajući se mnogobrojnim zvanicama, Dačić je ispred spomen-kosturnice, gdje su sahranjeni srpski vojnici stradali u Cerskoj bici, izrazio bojazan da će naredne godine u Sarajevu, na obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata, srpski narod ponovo biti optužen za izazivanje do tada najvećeg oružanog sukoba u istoriji čovječanstva.

"Mi danas, 100 godina posle Prvog svetskog rata moramo da se borimo protiv revizije koja pokušava da kaže da su Srbi krivi zbog Sarajevskog atentata, ne uvažavajući činjenicu da je taj atentat samo iskorišćen kao povod za imperijalističke i osvajačke težnje Austrougarske i Nemačke, a njima se tada pridružila i Bugarska. Uostalom da je Prvi svetski rat izazvan zbog ludosti srpskog naroda, ne bismo imali saveznike, nego bi svi bili na strani naših napadača", kazao je Dačić.

 Prema njegovim rečima, najave o podizanju spomenika austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu u Sarajevu predstavljalo bi reviziju istorije koja ne sme da se dozvoli.

"Gavrilo Princip i ostali koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu nisu bili samo Srbi, već pripadnici jugoslovenskog pokreta. Bili su tu i Hrvati i muslimani. Zato je važno da čuvamo sećanje na sve ono što je bilo pre 100 godina, kao što je i bilo važno da ostvarimo pobedu u tom ratu", istakao je Dačić.

On je poručio da je srpski narod bio jedna od najvećih žrtava Prvog svjetskog rata, da je bio suočen sa najgorim ultimatumom koji je jedna država do tada postavila drugoj, ali i da su na stranu Srbije tada stale najveće svjetske sile, odnosno da je Srbija u tom sukobu bila na strani saveznika.

Dačić koji je u Tekerišu predvodio centralnu državnu ceremoniju naglasio je da Srbija poklanja punu pažnju očuvanju sjećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba u prošlosti, a posebno iz perioda Prvog svjetskog rata kroz kontinuiranu sistematsku i stručnu zaštitu i prezentaciju vojnih memorijala i mjesta stradanja, kao i obrazovanju iz oblasti nacionalne i opšte vojne istorije.

"Okrenuvši se budućnosti, ne zaboravljamo naše pretke koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu, a posebno u Cerskoj bici. Sećajući se njih, kao i njihovog zapovednika - slavnog generala i vojvode Stepe Stepanovića - mi slavimo život, a ne smrt. Mi gradimo zajedničku budućnost sa našim susedima i evropskom porodicom naroda koja je zasnovana na ravnopravnosti i međusobnom razumevanju", poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, dužnost i odgovornost Srbije je da njeguje sijećanje na svoje pretke, ali i da istraje u građenju društva zasnovanog na vrijednostima i idealima humanizma i nenasilja.

 "Idući u susret obeležavanju velikog jubileja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, apelujem za mir, razumevanje i toleranciju među narodima, religijama i državama. Na taj način najpravičnije ćemo se odužiti našim zajedničkim precima koji su dali svoj život za slobodu. Njihova žrtva je bezmerna, kao što je i naša odgovornost da nastavimo u pravilnom smeru velika. Budimo dovoljno mudri i istrajni u ostvarivanju ideala koje smo zajednički postavili", naglasio je Dačić.   

 Dačićevom obraćanju prethodilo je, uz državne i vojne počasti, polaganje vijenaca na spomen-kosturnicu, čemu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, vojnog i diplomatskog kora, predstavnici lokalnih samouprava, kao i brojnih udruženja građana.

Cerska bitka, u kojoj je Srpskom vojskom komandovao general Stepa Stepanović, odigrala se u avgustu 1914. i predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobjeda Srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. 

Uoči početka danasnje manifestacije obilježavanja 99. godišnice Cerske bitke u Tekerišu, dogodiom se incident zbog kojeg je policija je privela člana rukovodstva pokreta Dveri  Slavišu Miletića, saopštile su Dveri.

Miletić je premijeru Srbije Ivici Dačiću, u trenutku dok je prilazio spomen-kosturnici, dobacio - "izdajice". Poslije toga je priveden

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije