Ex -Yu

Dvije parade za vruću jesen u Srbiji

Dvije parade za vruću jesen u Srbiji
Dvije parade za vruću jesen u Srbiji

Srbija ove godine neće imati jednu "Paradu ponosa", već dvije! "Trans prajd" koji će okupiti trans-osobe, odnosno oni koji su promijenili pol ili se osjećaju zarobljeni u svom tijelu (transvestiti), biće održan 20. septembra u Pionirskom parku u Beogradu.

Dok će učesnici "gej parade" šetati centralnim gradskim ulicama, učesnici "trans prajda", kako je najavljeno, samo će stajati u parku između Predsjedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada.

"Trans prajd" je planiran za isti dan kada se završava "Nedelja ponosa" i održava gej parada, pa je već sad sigurno da će dodatno zagrijati ionako užarenu atmosferu.

Kriminolog Zlatko Nikolić strahuje da bi bezbjednost ovoga puta mogla da bude ugrožena još više nego ranije, jer u okolnostima u kojima se nalazi Srbija, "obični građani" nemaju sluha za tu vrstu problema:

“To je samo dolivanje ulja na vatru i pitam se kome treba tako nešto, kada ionako imamo potencijalnih bezbjednosnih problema zbog velikog broja migranata?! To je i dodatni trošak, jer treba platiti angažovanje policije. Postoje i drugi načini da se takvi problemi riješe, jer oni se ionako rješavaju zakonima, usvojenim u skupštini, a ne na ulici. Ne treba nečiji osjećaj inferiornosti, makar mu ga nametnuli i drugi, prenositi na socijalnu sferu”, kaže Nikolić.

Desetak operacija godišnje

Pol godišnje u Srbiji promjeni šest do devet osoba, a zahtjev podnese njih dvadesetak. U posljednje dvije decenije, prema podacima LGBT udruženja, 150-200 ljudi u našoj zemlji podvrglo se toj operaciji.

"Trans prajd" je već izazvao polemike, mada do njega ima već mjesec dana. Ultradesničarske organizacije su se već pobunile na društvenim mrežama, dok su novu paradu podržali neki poslanici, poput Branka Ružića (SPS) i Borislava Stefanovića (DS).

Zašto transeksualne osobe protestuju? Glavni razlog je, kako kažu, diskriminacija i nedostatak propisa koji bi im olakšao život. Država već neko vrijeme razmišlja o donošenju zakona o promjeni pola zbog praktičnih problema s kojima se sreću ne samo transrodne osobe koje se podvrgnu operaciji, već i matičari.

Posle promjene pola, osoba obično mijenja i ime, i, shodno pravosnažnoj sudskoj odluci u vanparničnom postupku, matični broj.

Problemi nastaju ako je bila u braku i ima djecu i zajedničku imovinu (nedavni slučaj majora VS Helene). Ona za tren može da ostane bez svega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije