Ex -Yu

Džomiću, uprkos odluci Suda, onemogućen ulazak u Crnu Goru

Džomiću, uprkos odluci Suda, onemogućen ulazak u Crnu Goru
Džomiću, uprkos odluci Suda, onemogućen ulazak u Crnu Goru

PODGORICA - Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibor Džomić spriječen je da se vrati u Crnu Goru, iako mu je to odobreno odlukom Ustavnog suda.

Kako piše podgorički "Dan", Džomiću je u ponedjeljak pokušao da se vrati u Crnu Goru, ali mu službenik na graničnom prelazu to nije dozvolio.

Džomić je prije desetak dana napustio Crnu Goru zbog odluke Ministarstva unutrašjih poslova MUP da mu ne produži dozvolu za privremeni boravak iz razloga nacionalne bezbjednosti, nakon čega je Upravni sud Džomiću dozvolio povratak u državu do okončanja upravnog spora.

"Na graničnom prelazu sam policijskom službeniku, kao i hiljadu puta do sada, dao ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i sudsku odluku", rekao je Džomić za "Dan".

On je dodao da mu je službenik nakon toga rekao da ne može ući u državu, "bez obzira na odluku suda".

"Rekao mi je da nema akt, ali da ima usmeno naređenje nadređenih da mi ne dozvoli ulazak", rekao je Džomić.

On navodi da mu je policijski službenik tražio i pasoš kako bi mu stavio pečat zabrane ulaska u Crnu Goru.

"Pasoš nisam imao kod sebe, jer mi je za prelazak granice dovoljna lična karta. I pored toga, objasnio sam policijskom službeniku da se zabrana ulaska može unijeti u pasoš samo nakon sprovođenja postupka i donošenja rješenja kojim se izriče ta mjera. Takav postupak nikada nije vođen i nikada nije donijeto rešenje da mi je zabranjen ulazak u Crnu Goru. I pored toga, ispoštovao sam i ovu nezakonitu odluku i mirno se vratio sa granice, čime sam, po ko zna koji put, pokazao svoj odnos prema državi Crnoj Gori", istakao je Džomić.

Po njegovom mišljenju, evidentno je da je ova odluka donijeta po usmenom nalogu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, a preko ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, i to nakon polučasovnih telefonskih konsultacija.

"Zapanjen sam činjenicom da za ministra ne važe ni zakon ni sudska odluka i da je usmeno protivzakonito naređenje validnije od odluke suda. Krivokapić je preko Konjevića ovim aktom bez presedana suspendovao dio ustavno-pravnog poretka Crne Gore. Pokazalo se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova institucija zarobljena od strane pojedinaca koji su, zarad mržnje i inata, spremni da bace pod noge Ustav i zakone koje su izglasali u Skupštini", rekao je Džomić.

 

"Ja ću se i dalje boriti da ostvarim svoje pravo na spajanje porodice, ali konstatujem da ovo nije samo moj problem. Od sinoć u Crnoj Gori, zaslugom predsjednika Skupštine i ministra unutrašnjih poslova, ne postoji pravo na djelotvornu sudsku zaštitu. Ovo je problem svakog građanina Crne Gore, ali i za nadležno tužilaštvo, jer je riječ o krivičnim djelima koja su sankcionisana Krivičnim zakonikom Crne Gore", ukazuje Džomić.

MUP je 5. februara donio rješenje kojim se protojereju Mitropolije crnogorsko-primorske Veliboru Džomiću nalaže da napusti Crnu Goru. MUP je rješenje donio nakon što je odbio Džomićev prijedlog za odlaganje privremene mjere do odluke Upravnog suda.

MUP je donio odluku da Džomić mora da napusti Crnu Goru nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) procijenila da predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost. Ipak, nikada nije saopšteno na koji način Džomić ugrožava nacionalnu bezbjednost, prenijeli su podgorički mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije