Ex -Yu

Glavni problem alkohol, kocka, vršnjačko nasilje

Glavni problem alkohol, kocka, vršnjačko nasilje
Glavni problem alkohol, kocka, vršnjačko nasilje

PODGORICA - U Crnoj Gori prošle godine izvršeno je 288 krivičnih djela čiji su počinioci maloljetnici, što je za oko 35 odsto manje nego 2013. godine, saopštili su iz Uprave policije, navodeći da, kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji, veliki problem predstavljaju alkohol, kocka, visokotehnološki kriminal i vršnjačko nasilje.

Šef Odjeljenja za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici Slavko Milić rekao je na konferenciji "Maloljetnik, nasilnik i delinkvent" da je maloljetnička delinkvencija odraz nemoći društva i da postaje sve okrutnija.

Milić je naveo da je prošle godine 278 maloljetnih osoba izvršilo 288 krivičnih djela.

"U odnosu na 2013. godinu kada su evidentirana 444 krivična djela koja su počinila 362 maloljetna lica, u prošloj godini zabilježen je pad od 35,2 odsto", rekao je Milić.

On je ukazao na to da kod maloljetnika postoje alternativne mjere, opomena odnosno posredovanje kao oblik medijacije koje ne ulaze u krivični proces, tako da statistika često zna da bude varljiva.

Milić je rekao da maloljetnici vrše sve oblike kriminaliteta.

Prema statističkim podacima, kako je objasnio Milić, 36 djece do 14 godina počinilo je neko krivično djelo, od 14 do 16 godina registrovano je 69 izvršilaca krivičnih djela, a od 16 do 18 godina 173 izvršioca krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije