Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Zahtjeve branitelja treba uzeti u obzir

Grabar-Kitarović: Zahtjeve branitelja treba uzeti u obzir
Grabar-Kitarović: Zahtjeve branitelja treba uzeti u obzir

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako niko, pa ni hrvatski branitelji, ne mogu biti iznad zakona, ali i istakla kako treba uzeti u obzir zahtjeve branitelja koji već 222 dana protestuju, jer ne vjeruje da bi ratni invalidi mjesecima protestovali, a da za to nemaju razloga.

"Ne može nitko biti iznad zakona u Hrvatskoj. Ali, svakako treba uzeti u obzir da ti ljudi imaju svoje zahtjeve", rekla je hrvatska predsjednica za Dnevnik Nove TV, upitana mogu li branitelji biti iznad zakona, s obzirom na to da nisu prijavili protest, te su na Markovom trgu sinoć ostali iza 22 sata, što zakon ne dopušta.

Rekla je i kako je savjetnik za branitelje Ante Deur stalno izvještava o protestu branitelja, a njega je, kazala je, i poslala među prosvjednike kako bi saznala što se događa "na licu mjesta", te da on pokuša posredovati na smirivanju stanja.

Upitana je li Deuru predložila da braniteljima kaže da okončaju protest, s obzirom na to da nije u skladu sa zakonom, odgovorila je kako smatra da bi svi demonstranti u konačnici trebalo da budu ukinuti, ali da se prije toga treba slušati i razgovarati.

"Ne vjerujem da bi stopostotni invalidi sjedjeli mjesecima na ulicama da za to nemaju razloga. Ili da barem oni ne vjeruju da imaju za to razloga. Saslušajmo ih, idemo to probati riješiti na civiliziran, miran i dostojanstven način", poručila je.

Istakla je kako događaji s Markovog trga nisu dobri za Hrvatsku, nisu dobri ni za unutrašnje stanje ni za zajedništvo, niti za međunarodni ugled Hrvatske. "Upravo zbog toga sam sinoć pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, na mir, na dijalog i na rješavanje otvorenih pitanja kroz dijalog", kazala je Grabar-Kitarovićeva.

Na upit ko je odgovoran za eskalaciju braniteljskog protesta, odgovorila je kako ne bi o tome prosuđivala. "Ja sam odgovorna za stabilnost državnih institucija i moja je zadaća posredovati između svih strana da se nađe zajedničko rješenje", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije