Ex -Yu

HDZ navodno dogovorio većinu: Šta je sa SDSS-om?

HDZ navodno dogovorio većinu: Šta je sa SDSS-om?
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL | HDZ navodno dogovorio većinu: Šta je sa SDSS-om?

VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, neslužbeno saznaje Jutarnji list.

Nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku i to s 61 mandatom koji je osvojio HDZ, 13 mandata Domovinskog pokreta, pet mandata zastupnika nacionalnih manjina bez SDSS-a i jednog mandata koji je osvojila Vesna Vučemilović koja je na izbore kao članica Suverenista izašla na zajedničkoj listi s Mostom, tvrdi Jutarnji.

Ističu da su informacije dobili iz izvora bliskih pregovaračkim timovima, iako ih službeno u HDZ-u još uvijek ne mogu potvrditi.

Andrej Plenković, naime, rekao je da će trebati još nekoliko dana da se dođe do rješenja, ali čini se da je ovo rješenje bez SDSS-a u većini, ali s ostalim manjinskim zastupnicima i Vesnom Večemilović, koje se traži.

Iz HDZ-a neslužbeno poručuju kako su blizu dogovora. Idući službeni sastanak pregovaračkih timova, održaće se u utorak.

"Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Blizu smo dogovora. Ako sve prođe po planu, u utorak bismo mogli imati obrise parlamentarne većine i nastaviti razgovore o strukturi nove Vlade",  kaže za Jutarnji izvor iz HDZ-a.

Ukoliko se vijest pokaže tačnom, to bi značilo da je razbijeno jedinstvo osam zastupnika manjina.

 

Stranka Milorada Pupovca, time, bila bi dio opozicije sa svoja tri zastupnika, dok bi Bošnjak Armin Hodžić bio dio saborske većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije