Ex -Yu

Hrvatska: Većina rekla NE gej brakovima

Hrvatska: Većina rekla NE gej brakovima
Hrvatska: Većina rekla NE gej brakovima

ZAGREB - Na referendumu u Hrvatskoj, prema prvim nezvaničnim rezultatima, 64,84 odsto građana izjasnilo se da je "za" ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, a 34,56 "protiv".

Za sada je obrađeno 38,44 odsto glasačkih mjesta.

Izborna komisija Hrvatske saopštila je da je na referendum izašlo 34,84 odsto glasača, a pravo odlučivanja imalo je oko 3,8 miliona punoljetnih državljana Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Prema prvim rezultatima, u Osijeku se 61,48 odsto građana izjasnilo "za", u Splitu 64,10 odsto, a u Dubrovniku 70,14 odsto.

Da u Ustav bude unesena odredba prema kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene, u Zadru se izjasnilo 62,95 odsto građana, dok je u Zagrebu "za" bilo 51,36 posto, a "protiv" 47,99 odsto glasača.

Istarska i Primorsko-goranska županija jedine su županije koje su se na referendumu izjasnile "protiv".

Nakon zatvaranja birališta Dragan Zelić iz Organizacije za praćenje regularnosti izbora /GONG/ rekao je da je izlaznost brača na referendum pokazala da građane ne zanima taj referendum.

Izborna komisija je saopštila da je policija danas postupala na biralištima uglavnom zbog galame i vike, te dojava da su štandovi na kojima su prikupljani potpisi za referendum "Vukovar - bez ćirilice" bili preblizu glasačkih mjesta.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa "U ime porodice" nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivila udruženja civilnog društva.

Poruka državnog vrha Hrvatske, koji je glasao do podneva, bila je da je ovo izjašnjavanje nepotrebno, ali da će njegovi rezultati morati da se poštuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije