Ex -Yu

Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građani uznemireni

Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građani uznemireni
Foto: Ilustracija | Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građani uznemireni
Tanjug

ZAGREB - Vlada Hrvatske planira da u mjestu Mala Gorica, nedaleko od Petrinje izgradi prihvatilište za tražioce azila, piše Jutarnji list.

List navodi da je u maju ove godine Samostalni sektor MUP-a za šengensku koordinaciju i fondove EU donio odluku o dodjeli finansijskih sredstava za izgradnju Prihvatilišta za tražoce azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Kako se navodi, stanovnici Petrinje i naselja Mala Gorica još ne znaju ništa o tome, osim što su do njih stigle glasine o dolasku migranata.

"Nas niko ništa nije pitao. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebno kada čujem da će u naselju biti mjesta za više od 1.500 ljudi. Ko zna ko će nam uskoro biti susjedi. Biće ih više nego nas u selu", rekao je jedan od mještana.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović tvrdi da nije bio ni uključen u donošenje te odluke niti je informisan o tome.

Nekadašnje izbjegličko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno - montažni objekti su uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje, a Jutarnji piše da Vlada tu planira da izgradi kontejnersko naselje.

Kako piše u odluci o dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici, svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapredenja uslova smještaja i pružanja usluga prihvata tražiocima međunarodne zaštite.

Hrvatski MUP navodi da će Prihvatilište biti namijenjeno malom broju tražilaca azila.

"Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz osnivanje Prihvatilišta za tražioce azila u Maloj Gorici", navodi se u saopštenju hrvatskog MUP-a.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije