Ex -Yu

Jakšić: Srbija de fakto priznala Kosovo

Jakšić: Srbija de fakto priznala Kosovo
Jakšić: Srbija de fakto priznala Kosovo

PRIŠTINA - Srbija je de fakto priznala nezavisno Kosovo, rekao je potpredsjednik Skupštine zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić povodom dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

"Vlasti su na svoj narod uputile žandarmeriju. Uklonili su barikade na prelazima Jarinje i Brnjak i na taj način prelaze pretvorili u granične. Više ne postoje administrativna linija i administrativni prelazi već granična linija i granični prelazi. Sve je urađeno samo da ostatak Srbije dobije status kandidata", naglasio je Jakšić.

On smatra da je predsjednik Srbije Boris Tadić prihvatio sve ono što je njemački kancelar Angela Merkel od njega tražila. "Posle prihvatanja, nazovi, dogovora u Briselu, sledi racija protiv ljudi koji su sedam meseci barikadama branili opstanak Kosmeta u sastavu Srbije i opstanka Srbije na Kosmetu", istakao je Jakšić.

Sljedeća mjera je, kaže on, kažnjavanje Srba time što parlamentarni i lokalni izbori neće biti raspisani za Kosmet i što će biti ugašene srpske institucije na Kosmetu. "Mi smo odbačeni i prepušteni sami sebi", zaključio je Jakšić.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, a Priština, uprkos pritiscima, nije uspjela da u fusnotu ubaci i svoju deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Priština će na regionalnim forumima biti predstavljena pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije